Sınırlı Oy Sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sınırlı Oy Sisteminde, seçmenlerin oy pusulasında yer alan adayların sayısından daha az oya sahip olduğu bir seçim sistemidir. Devredilemez Tek Oy Sisteminde olduğu gibi bir seçim çevresinden birden fazla milletvekili seçilmektedir ancak ondan farklı olarak bir seçmenin birden fazla oy hakkı bulunmaktadır ve adayların oy hakkı sayısı seçim çevresinden seçilecek temsilci sayısından daha azdır.[1]

Örneğin yedi temsilcinin seçileceği bir seçim çevresinde bir seçmenin oy hakkı sayısı iki ila altı arasında olacak şekilde (örneğin her bir seçmene beş oy hakkı verilmesi) sınırlandırılabilir. Oyların sayımı Devredilemez Tek Oy Sisteminde olduğu gibidir. Yani en fazla oyu alan adaylar seçilmektedir.

Bu sistem sadece Cebelitarık ve 1977’den bugüne kadar İspanya Senatosu seçimlerinde kullanılmaktadır. İspanya Senatosunda doğrudan seçimlerle gelen üyeler için yapılan seçimlerde her seçim çevresinden dört senatör seçilmesine karşın partiler en fazla üçer aday gösterebilmektedir. Her bir seçmenin üç oy hakkı bulunmaktadır.

Örnek[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayali bir kasaba, yerel yasama organı için üç temsilci seçer. Seçimde oy pusulası şöyle görünür:

Hasan Kırmızı Parti
Hüseyin Kırmızı Parti
Ayşe Mavi Parti X
Mehmet Mavi Parti X
Tolga Mavi Parti

Bir seçmen, Ayşe ve Mehmet'e oy verdi. Bu seçim bölgesinde üç temsilci seçilmesine rağmen seçmenin en fazla iki oyu var. Her oy eşit değerdedir. En fazla oyu alan adaylar seçilmektedir.

Avantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

Devredilemez Tek Oy Sisteminde olduğu gibi oyların sayılması kolaydır ve sistem basittir.

Dezavantajları[değiştir | kaynağı değiştir]

Devredilemez Tek Oy Sistemine göre daha az orantılı sonuçlar verebilmektedir. Devredilemez Tek Oy Sistemi için geçerli olan parti içi bölünme ve çekişmeler ve partilerin oyları yönlendirmesi gibi sorunlar Sınırlı Oy Sistemi için de geçerlidir.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Emrah Hurma (1 Eylül 2020). "Dünyada Seçim Sistemleri" (PDF). TBMM. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023.