Rostra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sütunun alt kısmı 303 yılında imparator Diocletian'nın Roma'yı ziyareti sırasında Tetrarşi'nin (Tetrarchy) kurumunun onuncu yılı nedeniyle ithaf edilmiştir.

Rostra, Roma Forumu'nda yer alan, hatiplerin (orator) toplanan insanlara konuşma yaptığı Curia'nın yanında bulunan bir platformdur.[1] İsmini, ön tarafını süsleyen MÖ 260 tarihli Mylae Deniz Muharebesi'nde ele geçen gemilerin pruvalarının (rostrum) bu alana getirilip sergilenmesinden almıştır. Destekleyici dikey yerleri ve büyük tahta çivi delikleri hâlâ görülmektedir.

Rostra Sezar tarafından planlanmıştır fakat son biçimi MÖ 42'de Augustus tarafından verilmiştir.[1] Marcus Antonius burada Sezar'ın cenaze töreni konuşmasını yapmıştır ve Triumvirler Cicero'yu ve diğer siyasi düşmanlarını burada yasaklamışlardır.[1]

Beş onursal sütun Rostra'nın arkasına dikilmiştir: uzun bir tane ortaya, Jüpiter heykeli taşıyan, diğerleri, Diocletian'nın MS 303 yılında yönetiminin yirminci yılını (vicennalia) ve Tetrarşi'nin onuncu (decennalia) yılını kutlamak için ilk defa Roma'yı gelişinde ise Augustus ve Sezar.

Rostra'nın yanında mütevazı dairesel tuğla yapımı bir yapı bulunmaktadır, yaklaşık iki metre yüksekliğinde ve iki metre çapındadır. Bu tüm uzak kasabalara ve şehirlere olan uzaklıkların hesaplandığı İmparatorluk Roma'sının hükmi merkezi Umbilicus Urbi'dir.

Şu anda görünen Rostra harabeleri erken yirminci yüzyıl restorasyonundan geçmiş halidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Beard, Mary (2015). SPQR: a history of ancient Rome (1. bas.). New York: 978-0871404237. ISBN 978-0871404237.