Roma (mitoloji)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
( Walters Sanat Müzesi )

Roma mitolojisinde Roma, Roma şehrinin kişileştirilmiş halidir.[1] Roma, Roma şehrinin karmaşık bir şekilde kişiselleştirilmesinden oluşmaktadır. Ayrıca toplumdaki ideal kadını simgelemektedir. Roma'nın siyasi fikirleri ve dini düşünceleri Romalılar tarafından farklı şekillerde ifade edildi: Madeni paralar, heykeller ve mimari tasarımlarda figürleri kullanıldı Tasvirleri o dönemde diğer tanrıçalardan etkilenmiş olsa da Roma, Roma'nın bir sembolü olarak göze çarpıyordu. Bu tanrıçalardan bazıları şunlardır:

  • Tyches
  • Minerva

Roma sanatında ve madeni paralarda, genellikle bir askeri miğferle ve çoğu zaman başka askeri teçhizatla tasvir edildi, ancak Yunanca konuşulan Doğu Roma'da Helen şehir devletlerinin sadık koruyucusu statüsünü ifade eden bir duvar tacı takıyordu.[2] Sık sık madeni paraların üzerinde görünürdü. Sonradan bir kalkan ve mızrakla oturan tasviri Britannia'yı etkiledi. Roma'da birçok farklı eşya üzerinde tasvir edildi. Bunlar şunları içerir:

  • Gümüş kupa
  • Madeni paralar
  • Heykeller
  • Kemerler
    Piazza del Campidoglio'daki Roma

İkonografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanrıça Roma, antik Roma'da farklı imgeler ve heykellerle temsil edildi. MS birinci yüzyılın sonlarında gümüş bir kupada temsil edildi. İtalya'nın Boscoreale kasabasındaki heykelinde miğferli görünmekte ve bir ayağı miğferinin üzerinde durmaktadır. Ayrıca mızrak da taşımaktadır.[3] Bu Roma tasvirleri, Roma'nın 'resmi' bir görüntüsünü sundukları için doğru olmalıydı.

Roma Titus Kemeri'nde bir arabada imparatora eşlik ediyor.
Vittoriano'daki Roma Heykeli

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mellor, 956.
  2. ^ Mellor, R., "The Goddess Roma" in Haase, W., Temporini, H., (eds), Aufstieg und Niedergang der romischen Welt, de Gruyter, 1991, pp 60-63.
  3. ^ Bond (1 Ocak 2001). "The City in Roman Satire with Special Reference to Horace and Juvenal" (PDF). Scholia. 10: 77-91. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2020 – Sabinet vasıtasıyla.