Robert Oppenheimer'in yargılanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Robert Oppenheimer, 1954'te dört haftalık tartışmalı bir duruşmada yargılandı.
Robert Oppenheimer'in yargılanması
Tarih12 Nisan- 6 Mayıs 1954
KonumWashington, D.C.
KonuGüvenlik-Sadakat duruşması
NedenOppenheimer'ın 1950'lerin başında sol eğilimli arkadaşları ve geçmişteki bazı ilişkileri
KatılanlarJ. Robert Oppenheimer

Roger Robb (danışman) Lloyd K. Garnizon (danışman) Gordon Gray Thomas Alfred Morgan

Ward V. Evans
SonuçOppenheimer'in güvenlik izni iptal edildi.

Robert Oppenheimer'in yargılanması, Amerikalı fizikçi ve Manhattan Projesi'nin baş bilim adamı olan Oppenheimer'in Soğuk Savaş dönemindeki politik ve ideolojik atmosferin bir parçası olarak yaşadığı bir olaydır. Oppenheimer, nükleer silah geliştirme çalışmalarına liderlik etmesi ve aynı zamanda sol eğilimleri ve bağlantıları nedeniyle 1950'lerin başında Amerikan hükümeti tarafından dikkatle izlendi.

1954 yılında, ABD Senatosu'nun Atom Enerjisi Komitesi, Oppenheimer'in güvenilirliğini sorgulayan bir dizi toplantı düzenledi. Bu toplantılar, Oppenheimer'in Güvenlik Kurulu'na danışmanlık yapma yetkisini kaybetmesiyle sonuçlandı. Oppenheimer, komünist bağlantıları olduğu ve güvenilir bir nükleer güvenlik riski olduğu iddialarıyla suçlandı.

Oppenheimer'in asıl yargılanması ve halk gözündeki itibarının zedelenmesi, güvenlik yetkililerinin 1954'te verdiği kararın ardından geldi. Kararı, ABD Başkanı Dwight D. Eisenhower'ın onaylamasıyla gerçekleşti. Bu karar, Oppenheimer'in Güvenlik Kurulu'nda resmi bir rol almasını yasakladı ve onu nükleer güvenlikle ilgili hassas bilgilere erişimden men etti.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Oppenheimer security hearing | 1954, Facts, Transcripts, & Results | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 1 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2024.