Robert K. Merton

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Robert K. Merton

Robert King Merton (4 Temmuz 1910 - 23 Şubat 2003), Amerikalı sosyolog.

Doğu Avrupa göçmeni işçi sınıfından Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Sosyoloji kariyerine Philadelphia'da Temple Üniversitesi'nde George E. Simpson'un rehberliği altında başlamış, Harvard Üniversitesi'nde Pitrim A. Sorokin ile devam etmiştir.

Merton 1939 yılına kadar Harvard'de öğretmenliğini sürdürmüş aynı yıl Tulane Üniversitesi Sosyoloji Bölümünün başkanlığına getirilmiş ve profesör olmuştur. 1941'de Columbia Üniversitesi'ne girmiştir.

Merton kültürel yapı ve toplumsal yapı ayrımını getirmiştir. Kültürel yapı belli bir toplum ya da grup üyelerinin ortak davranışını yöneten, örgütlenmiş bir seri normatif değerlerdir. Toplumsal yapı ise toplumun ya da grubun üyelerinin çeşitli şekillerde içinde bulundukları örgütlenmiş bir dizi toplumsal ilişkilerdir. Bu yapı aynı zamansa yapı kavramının insanların yaşamlarındaki davranışlarının nedenini anlamaya yönelik bir araç olduğunu da ortaya koynaktadır (Gökçe;1996:4).

Sosyolog Harriet Zuckerman ile evliliği dahil iki kere evlenen Merton'un ilk evliliğinden 1997 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi sahibi Robert C. Merton ve iki kızı olmuştur.

Sosyolojideki Yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kariyerinin önemli bir kesimini Colombia Üniversitesi'nde eğitmen olarak geçirip profesör unvanıyla tamamlayan Robert King Merton "kendi kendini doğrulayan kehanet", "rol modeli" ve "kastedilmeyen sonuçlar" gibi terimleri sosyoloji literatüre kazandırmıştır.

Merton ABD Ulusal Bilimler Akademisine seçilen ilk sosyologlardan biri ve aynı zamanda American Philosophical Society ve kendisini Parsons ödülüyle ödüllendiren American Academy of Arts and Sciences'in de üyesidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]