Ricardo Mangue Obama Nfubea

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ricardo Mangue Obama Nfubea (d. 1961), Ekvator Gineli avukat ve siyasetçi. Nfubea, Afrika ülkesi Ekvator Ginesi'nde 2006'dan 2008'e kadar başbakanlık makamında bulunmuştur. Nfubea, PDGE üyesidir.

Mangue Obama, Başkan Teodoro Obiang Nguema'nın avukatı olarak çalıştı. 11 Şubat 2003 tarihinde açıklanan hükûmette Kamu Hizmeti ve İdarî Koordinasyondan sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı. Başbakan Miguel Abia Biteo Boricó hükûmetinde ikinci başbakan yardımcısıydı. Abia Biteo Boricó ve hükûmetinin 10 Ağustos 2006'da istifasını takiben, Mangue Obama Nfubea, 14 Ağustos 2006'da başkan Obiang tarafından başbakan olarak atanması sonucu ülkedeki çoğunluk etnik grubu Fang topluluğunun bu görevde bulunan ilk üyesi olmuştur.

4 Temmuz 2008'de Mangue, hükûmetinin "Cumhurbaşkanı Ekselanslarının ülkemizi gelişmiş ve müreffeh bir ülke hâline getirme isteklerini yerine getiremediğini" belirterek tüm hükûmetiyle birlikte istifa etti. Daha sonra televizyonda konuşan Obiang, Mangue'nin hükûmetini "şimdiye kadar oluşturulmuş en kötü hükûmetlerden biri" olmakla eleştirdi ve hükûmetin bazı üyelerinin ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalıştığını söyleyerek "hükûmeti değiştirmek önemliydi" iddiasında bulundu. Ignacio Milam Tang, 8 Temmuz'da Mangue'nin yerine atandı[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Guinée Equatoriale: Ignacio Milam Tang, nouveau Premier ministre" 22 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., AFP (Jeuneafrique.com), July 8, 2008 (Fransızca).