Resirkülasyon pompa istasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Resirkülasyon Pompa İstasyonları, genelde endüstriyel sistemlerde kullanılan, soğutma veya üretim amacı ile suyu kapalı döngü (Closed-Loop[1]) ya da açık döngü (Open-Loop[2]) boru hatlarında[3] tekrarlanan dolaşım işleminden geçiren sıvı pompası, Isı alışveriş tankı, Havalandırma/Fan sistemleri, basınç düzenleyiciler, kontrol/gözlem[4] sistemleri ve vanaların tümünü kapsar.

Açık Döngü Sirkülasyon

Açık döngü sirkülasyon sistemlerinde, sıvı maddenin geçtiği elemanların bazıları basınç kontrol ve gözlem özelliği olmayan tank/boru elementleri, kapalı ve basınç kontrolü altında tutulan elementlerle beraber kullanılır. Bu sistemlerde, pompaların oluşturduğu basınç farkı yerine yer çekimi ve telemetri (uzaktan gözlem ve kontrol) yerine dışarıdan yapılan düzenlemeler ve farklı basınçta (Kapalı-Açık) alanların arasında bir bariyer oluşturan vanaların kullanılabilir. Bu tür sistemler genelde güvenlik veya kirlilik riski olmayan; sulama, arıtma ve temizlik sistemlerinde kullanılır.

Kapalı Döngü Sirkülasyon

Santrifuj Pompa'nın teknik şeması ve iç elementleri
Bir Santrifuj Pompa'nın iç yapısı

Kapalı döngü sistemlerde, basınç farkı, sıcaklık ve akış hızı önemli elementlerdir. Bu sistemlerde sıvılar, genelde basınç düzenleyiciler ve pompaların (genelde santrifüj pompa[5]) oluşturduğu basınç farkı ile bir alandan farklı bir alana gönderilir. Bu tür sistemlerde gaz veya sıvı kaçırmayan kapalı boru ve tank elementleri, basıncı koruyacak ve ısı/basınç kaybının önüne geçecek sistemler kullanılır. Vanaların, pompalar, basınç düzenleyiciler ve ölçüm sistemleri, kapalı döngüde telemetri yolu ile bilgisayar ve kontrol paneli gibi sistemler sayesinde uzaktan kontrol edilir. Bu tür sistemlerde dolaşımı sağlanan sıvıya dışarıdan toz veya istenmeyen yabancı madde karışma riski yoktur. Aynı zamanda kimyasal ve zararlı maddelerin sirkülasyonunu sağlayan sistemler, güvenlik ve çevreye etki dolayısı ile kapalı döngü olarak inşa edilir. Kapalı döngü sistemlerinin amacına göre farklı elementlerin rolü ve önemi farklıdır. Örnek olarak: ısı kaybı olması istenmeyen sıvı soğutma sistemlerinde, suyun akış hızı ve insülasyon (yalıtım) önemli iken, petrol ve makine yağı gibi kimyasalların dolaşımını sağlayan sistemlerde otomatik güvenlik vanaları ve gözlem/alarm sistemleri önem arz eder. Bu tür sistemler genelde hassas ölçüm ve güvenliğin öncelikli olduğu; güç santralleri, üretim hatları, endüstriyel makineler ve ısı alışverişi gerektiren alanlarda kullanılır.

Resirkülasyon / Çiğ Sirkülasyon

"Resirkülasyon" sistemleri ve "Çiğ Sirkülasyon" sistemleri arasındaki en büyük fark, kaybedilen ısı ve sıvının sirkülasyon sistemine yeniden eklenip eklenmemesi ile ilgilidir. Kapalı (Closed-Loop[1]) veya Açık (Open-loop[2][3]) sistemlerde, iki tip sirkülasyon gerçekleşebilir:

Resirkülasyon

Endüstriyel sirkülasyon sistemleri ve enerji üretim sistemlerinde kullanılan SCADA Programı'nın bir metro istasyonundaki kurulumu

Eğer sistemde Isı alışveriş elemanları veya genellike enerji üretiminde kullanılan türbin[6]/kondansör[7] gibi hal değişiminden yararlanan elemanlar mevcut ise, sirkülasyon sonrası arta kalan atık su/sıvı veya gaz/buhar maddelerin eğer gaz halinde ise yoğuşturulması, ısı farkı var ise soğutulup/ısıtılıp sistemin kendi ısısı ile uyuşması sonrasında kontrol edilerek dolaşım sistemine tekrardan verilmesidir. Resirkülasyon, dışarıdan verilen madde kaynağının kesilmesi halinde sistemde an itibarı ile var olan kaynağın yeniden kullanımını sağlamayı ve kaynak kaybının önüne geçmeyi amaçlar. Genelde güvenliğin daha fazla önem arz ettiği, enerji üretim ve endüstri sistemlerinde kullanılır.

Çiğ Sirkülasyon

Çiğ sirkülasyon, hal değişiminin daha az, ısı kaybının daha çok olduğu sistemlerde, dolaşımı tamamlanan maddenin güvenli ve zararsız ise sistemin dışına gönderilmesini, zararlı ise gereğince depolanmasını[8] ve yeni sıvının devamlı olarak sirkülasyon için sisteme alınmasını amaçlar. Bu tür sistemler genellikle fazla ısı üreten sistemlerde soğutma amacı ile ve devamlı olarak su/kaynak ihtiyacı olan üretim sistemlerinde yaygın olarak kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Water Handbook - Closed Recirculating Cooling Systems | Veolia". www.watertechnologies.com. 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  2. ^ a b "Overview of Open-Loop Circulation". Lab Manager (İngilizce). 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  3. ^ a b "Open-Loop vs. Closed-Loop Circulation | Blog | WaterBaths.net". waterbaths.net. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  4. ^ "What is telemetry and how does it work?". WhatIs.com (İngilizce). 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  5. ^ "Useful information on centrifugal pumps". www.michael-smith-engineers.co.uk. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  6. ^ "Steam Turbine - an overview | ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com. 11 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  7. ^ "Surface Condenser in Thermal Power Plant". Watco Group (İngilizce). 23 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  8. ^ "How to Store Industrial Chemicals safely: Types, risks and tips | AR Racking". www.ar-racking.com (İngilizce). 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023.