Rebekah Harkness

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rebekah Harkness
DoğumRebekah Semple West
17 Nisan 1915(1915-04-17)
St. Louis, Missouri, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm17 Haziran 1982 (67 yaşında)
New York, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerikan
EğitimJohn Burroughs School
Fermata
Mezun olduğu okul(lar)Franklin Pierce College
Tanınma nedeniHarkness Ballet
Evlilik
Dickson W. Pierce
(e. 1939; b. 1946)

William Hale Harkness
(e. 1947; ö. 1954)

Benjamin H. Kean
(e. 1961; b. 1965)

Niels Lauersen
(e. 1974; b. 1977)
Çocuk(lar)3

Rebekah West Harkness (17 Nisan 1915 - 17 Haziran 1982) -Betty Harkness olarak da bilinir, Harkness Balesi'ni kuran Amerikan bir besteci, heykeltıraş, dans müdavimi ve hayırseverdi. Bir avukat ve William L. Harkness'ın Standard Oil servetinin varisi olan William Hale ''Bill'' Harkness ile evliliği onu Amerika'nın en varlıklı kadınlarından biri haline getirdi.

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Rebekah Semple West 1915'te St. Louis, Missouri'de dünyaya geldi. Bir borsacı ve G. H. Walker & Co'nun ortak kurucusu olan Allen Tarwater West ve Rebekah Cook West çiftinin üç çocuğundan ikinci kızı idi. Büyükbabası, St. Louis Union Trust Company'yi kurdu. Çoğunlukla bakıcılar tarafından büyütülen Harkness, kilo vermek için dans ve buz pateni dersleri aldı ve iki dalda da son derece disiplinliydi. St. Louis'de Rossman School ve John Burroughs School'a ve sonra Aiken, Güney Carolina'da kızlar için eğitim veren Fermata School'a katıldı. Harkness onun sevecen bir şekilde ''Potsie'' diye seslendiği Potter Stewart (ikisinin ilişkisi Craig Unger tarafından Harness'ın biyografisine yazılmıştır) ile arkadaştı.

1932'de mezun olduktan sonra, o ve onun gibi bir grup kadın arkadaşı, kokteyl kasesine mineral yağı karıştırmak ve ziyafet masalarında striptiz yapmak gibi çarpıcı hareketlerle sosyal etkinlikleri alt üst etmekten hoşlandıkları bir grup olan ''Aşufte Grubu'' nu kurdular.

1960'larda, Harkness bir hayırsever ve sanat destekçisi olarak tanındı. Rebekah Harkness Vakfı aracılığıyla Harkness, Jerome Robbins ve Joffrey Balesi'ne sponsor oldu. Joffrey Ballet, şirketlerini Harkness'in şerefine yeniden adlandırmayı reddettiğinde, fonları çekti ve Joffrey'nin dansçılarının çoğunu yeni şirketi Harkness Bale'ye kiraladı. Harkness Balesi'ni kurmanın yanı sıra Harkness, Harkness Evi adlı şirket için bir bale okulu ve evi, ayrıca Harkness Balesi ve diğer dans topluluklarını New York seyircilerine sunan yenilenmiş 1.250 kişilik bir tiyatro kurdu. William Hale Harkness Vakfı aracılığıyla New York Hastanesi'nde bir tıbbi araştırma binasının yapımına sponsor oldu ve bir dizi tıbbi araştırma projesine destek verdi.

Hayatının ilerleyen dönemlerinde, Fontainebleau, Fransa’da, Nadia Boulanger ile, Cenevre’de Institut Jaques-Dalcroze’de ve New York’ta da Mannes Collage of Music’te çalıştı. Ayrıca Lee Hoiby ile orkestrasyon eğitimi aldı ve 1968'de New Hampshire, Rindge'deki Franklin Pierce Koleji'nden Güzel Sanatlar Doktoru derecesi aldı.

Evlilikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Harkness, 10 Haziran 1939'da Thomas M. Pierce'ın oğlu ve Franklin Pierce'ın soyundan gelen Dickson W. Pierce ile evlendi. 1946'daki boşanmalarından önce iki çocukları oldu; Allen Pierce(d. 1940) ve Anne Terry Pierce (d. 1944). Allen bir dövüşte bir adamı vurup ikinci seviye cinayetle suçlu bulunurken, Anne 1966'da Anthony McBride ile evlendi ve ciddi beyin hasarı ile doğup 10 yaşında ölen bir bebeği oldu.

Rebekah Harkness, 1 Ekim 1947'de her ikisi de Standard Oil'ın varisi olan William Lamon Harkness'ın oğlu William Hale Harkness ile evlendi. 1954'te kocasının ölümünden önce bir çocukları oldu; Edith Hale Harkness (1948-1982). Edith 1971'de Kenneth Perry McKinnon ile evlendi. En sonunda intihar etmeden önce akıl hastanelerine girip çıkmıştı.

Harkness, 1961'de Cornell Medical Koleji'nde Tropikal İlaçlar profesörü olan Ben Kean (1912-1993) ile evlendi. 1965'te de boşandılar.

1974'te, kendisinden 20 yaş küçük olan başka bir doktorla, Niels H. Lauersen ile evlendi. 1977'de boşandılar.

Ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Harkness 17 Haziran 1982'de Manhattan'daki evinde kanserden öldü. Külleri Salvador Dali tarafından tasarlanmış 250.000 dolarlık bir kavanoza konuldu, sonra da Woodlawn Mezarlığı'nda Harkness Türbesine yerleştirildi.

Popüler Kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

Rode Adası, Watch Hill'deki Harkness'in "Tatil Evi"' 2013 yılında Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Taylor Swift tarafından satın alındı. Swift, 2020'de sekizinci stüdyo albümü Folklore (2020) için Harkness'in hayat hikâyesini anlattığı " The Last Great American Dynasty " şarkısını yazdı.