Reçineli döküm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Reçineli döküm kuru silis kumuna reçine ve serter karıştırılarak yapılan dökümdür. Genellikle paslanmaz çelik ve bronz dökümünde kullanılır.

Uygulama[değiştir | kaynağı değiştir]

Serter, reçine ile reaksiyona girip donabileceği için işlem hızlıca sonuçlandırılmadır. Bu reaksiyonların oluşup serterin donması, sıcaklık ve nem gibi faktörlere bağlıdır. Daha yavaş bir donma için soğuk bir ortam uygundur.

Kalıplanacak model temiz ve eksiksiz bir şekilde hazırlandıktan sonra, sabitleme pimleri takılır. İşin niteliğine ve ortam koşullarına göre reçine-serter ayarlaması yapılır. Sert kalıplar isteniyorsa, reçine oranı yüksek tutulmalıdır. Girinti ve çıkıntıların fazla olduğu ve diğer hassas durumlarda, önce boşta denemeler yapılmalıdır.

Kalıplama genellikle yatay helezon mikser kullanılarak yapılır. Alt kısım tamamen doldurulup tesviyesi yapıldıktan sonra, üst seviye yolluk ve besleyicilerin konulacağı şekilde ayarlanır. Yolluk ve besleyici konulduktan sonra dondurulup tesviye yapılır.

Belirli aralıklarla kum kontrol edilir. Sertleştiği tespit edildiğinde model ters çevirilip hafifçe vurularak çıkartılır. Gerekli ise düzeltmeler ve kalıp boyama yapılır, sonra yolluk ve besleyicilerden temizlenir. Ön temizlikten sonra maçalar konur, hava ile son temizlik yapılır. Üste kapama pimleri takılır, alta maden kaçışını engellemek için refrakter yapıştırıcı dikkatlice sürülür. Yan kancalar takılır, döküm işinin sonunda üste ağırlık konur.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]