Raymond Cauchetier

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Raymond Cauchetier (10 Ocak 1920 - 22 Şubat 2021), Fransız Yeni Dalgası'nın birçok ufuk açıcı filminde 1959'dan 1968'e set fotoğrafçısı olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Fransız bir fotoğrafçıydı. Fotoğrafları, kariyerlerinin başındaki Yeni Dalga yönetmenlerinin ve alışılmadık ve çığır açan üretim yöntemlerinin önemli bir kaydıdır. Aperture dergisindeki Cauchetier'in 2009 tarihli bir profili, fotoğraflarının "Yeni Dalganın merkezi çalışmaları" olduğunu ilan etti.

Kendi kendini yetiştiren Cauchetier, Fransız Hava Kuvvetleri'nin basın kollarında hizmet verirken fotoğraf çekmeye başladı; biriminin bir fotoğrafçı için bütçesi yoktu ve kendi Rolleiflex fotoğraf makinesini satın aldı. Kamboçya'da Angkor Wat'ın fotoğraflarını çekti. Görevi bittikten sonra ise bölgede kalmayı tercih etti. 1957'de Saygon'da Kaçak filmini çekmek için Kamboçya'da bulunan yönetmen Marcel Camus ile tanıştı ve set fotoğrafçısı olarak işe alındı.

Cauchetier'in Fransa'ya dönmesinin ardından foto muhabiri olarak iş bulamadı ve bunun yerine yayıncı Hubert Serra tarafından bir tür fotoğraf grafik romanı olan foto-roman için fotoğraf çekmek üzere tutuldu. Cauchetier, Serra sayesinde Jean-Luc Godard ile tanıştı, ardından film eleştirmeni olarak çalıştı ve kendisi de bir film yapımcısı olmayı umuyordu. Godard, hem Godard hem de Fransız sineması için bir dönüm noktası olan ilk filmi Serseri Aşıklar için set fotoğrafçısı olarak Cauchetier'i işe aldı.

Cauchetier'in üzerinde çalıştığı diğer filmler arasında Jean-Pierre Melville'in yönettiği Pretre Leon Marin ve François Truffaut'un Jules ve Jim filmi bulunmaktadır. Godard'ın üçüncü filmi Kadın Kadındır'ın başrolü Anna Karina'nın fotoğraflarını çekti. Bu çekimler sırasında Godard ve Karina ertesi yıl evlenmesine aracı oldu.

Cauchetier, işin düşük maaşı nedeniyle 1968'de set fotoğrafçısı olarak çalışmayı bıraktı. 22 Şubat 2021'de 101 yaşında COVID-19'dan öldü.[1]

Yorumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir profesyonelden asla yardım almadım. Her zaman doğaçlama yaptım ve yapmam gerekeni kendi ilhamımla icat ettim. Bu yüzden bazı insanlar fotoğraflarımın başkalarınınkine benzemediğini düşünüyor.

— Raymond Cauchetier, Brody (2009), p. 36

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Raymond Cauchetier home page". 7 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2022.