Raci Pişmişoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Raci Pişmişoğlu
MeslekBas Gitarist, Müzisyen
StilCaz

Raci Pişmişoğlu (1954, Antalya), Türk bas gitarist, müzisyen, bas gitar ve ensemble eğitmeni.

İzmir Koleji ve Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunudur. 1987 yılından bu yana birçok grup ve projede bas gitarist olarak yer aldı. Yeni Türkü bunlardan birisidir.[1] 1995-2004 yılları arasında, kuruluşundan kapanışına kadar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Caz Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak yer aldı, bas, ensemble ve dinleme analiz derslerini verdi.[2][3] Ensemble derslerinin kod adından yola çıkarak, öğrencileri ile birlikte, Bora Çeliker ve Can Çankaya'nın da katılımıyla “MUS 461” isimli projeyi oluşturdu ve müzik direktörlüğünü üstlendi. Grup halen çalışmalarına devam etmektedir.

Müzik yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1990 yılında İzmir'de Yamaha Müzik Okulları'nın Ömür Gidel ile birlikte kuruculuğunu yaptı. 1993 yılında İzmir Caz Beşlisi'ni kurdular. 1991 yılında kurulan Yamaha Elektrik Jazz Orkestra'da hem kompozitor, hem bas gitarist olarak yer aldı.[4]

Ali Perret'in kurduğu modern fusion, funk jazz, experimental, modal jazz, polytonal freejazz gibi kombinasyonlarla bir örgü gibi örülmüş caz grubu Acid Trippin'de Ali Perret, Erdinç Şenol, Murat Özbey, Brenna Maccrimmon, Erkan Oğur, Ercüment Ateş, Sarp Maden, Yahya Dai, Ergun Sesligil, Güray Aktalay, Imer Demirer ile birlikte çaldı. 1998 yılında Midnight Rebels isimli bir albüm kaydettiler. Grup ile Arnavutluk Tiran Caz Festivali, 1. Uluslararası Ankara Caz Festivali, İstanbul Caz Festivali'ne katıldı. Grubun 2002 yılında Sarp Maden, Ali Perret, İmer Demirer, Erdinç Şenol ve Ercument Ateş'li kadrosuyla kadrosuyla Babylon'da verdikleri konser Kemal Çankaya tonmaister'lığında “Wrong Way” adıyla yayınlandı.

1994-2006 yılları arasında Yeni Türkü'de bas gitar çaldı. Yeni Türkü ile Avrupa ve Amerika'da çok fazla sayıda konserde yer aldı; Hollanda'da Amsterdam, Portekiz'de Santa Maria, Yunanistan'da Atina, İsveç'te Stokholm, Avusturya'da Viyana olmak üzere dünya müzik festivallerine katıldı.

Ali Perret'in projeleri Free Key Trio, Mingus Trippin, Donovan Mixon Project ve Ricky Ford Trio’da çaldı.[5] Ali Perret tarafından modern bir anlayışla kurulan ve şarkıları yazılan Mingus Trippin grubunda büyük müzik insanı, bas virtüözü, piyanist ve besteci Charles Mingus'un saksafoncusu Ricky Ford ile birlikte, Can Kozlu, Ali Perret, İmer Demirer, Sibel Köse'nin bulunduğu kadroyla albüm çalışmaları oldu. Bu çalışmaların mixingi David Baker tarafından yapıldı. Proje, Charles Mingus'un eşi, yapımcı ve menajer Sue Mingus tarafından çok beğenilse de sponsor kurumun fikir değiştirmesi yüzünden albüm “Portrait of Mingus” adıyla taslak olarak çıkarıldı, fakat grup konserlerine devam etti.

Ricky Ford yönetimindeki İstanbul Jazz Collective Big Band grubunun bazı çalışmalarında elektrik bas çaldı.

Timur Selçuk tarafından yazılan ve yönetilen senfonik konserlerde basist olarak yer aldı.

Erkan Oğur, Ercan Irmak, Mustafa Suder, İlyas Mirzayev, Aycan Tezel, Emir Özoğlu gibi isimlerle birlikte, Fahir Atakoğlu'nun yönettiği grupla Dolmabahçe Sarayı'nda ve Antalya Side Tarihi Aspendos Tiyatrosu'ndaki Cumhuriyet 75.Yıl Konserlerine katıldı. Bas gitarist olarak yer aldığı Aspendos Tiyatrosu'nda kaydedilen proje, live olarak album yayınlandı.[6]

Hüseyin Bahri Alptekin için yazılan projede yer aldı ve projeyi Bodrum Caz Festivali'nde, Graham Haynes ve Ali Perret ile beraber caldi.

İzmir Jazz günlerine Raci Pişmişoğlu Beşlisi olarak Selim Selçuk, Burak Bedikyan, Serhan Erkol ve Donovan Mixon ile katıldı.

Elvan Aracı Quartet ile Bursa Jazz Festivali’nde çaldı. Elvan Aracı ve MUS 461 grubu ile Red grubunun davulcusu Berke Özgümüş ile birlikte Ayten Alpman Jazz Quartet olarak caz festivallerine katıldı.

Zerrin Özer için senfoni orkestrasına kompozisyonlar yazdı ve bas gitar çaldı. “Zerrin Özel” ismiyle yayınlanan albümün müzik direktörlüğünü yaptı.

Boston'da Harward Üniversitesi’nde, Atlanta Georgia Tech Üniversitesi’nde, Washington'da George Washington Üniversitesi’nde, Kanada Toronto'da ve ABD’nin başta Newyork olmak üzere daha birçok şehrinde ve üniversite konser salonlarında dünya müzik festivallerine katıldı.[7]

Butch Morris, Ricky Ford, Ali Perret, Can Kozlu, Nükhet Ruacan, Cengiz Baysal, Donovan Mixon, Kamil Özler, Neşet Ruacan, İmer Demirer, Selen Gülün, Hüseyin Alptekin hocalar ile İstanbul Bilgi Üniversitesi eğitim kadrosunda 6 yıl çalıştı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki ensemble derslerinin kod adından yola çıkarak, öğrencileri ile birlikte, Bora Çeliker ve Can Çankaya'nın da katılımıyla MUS 461 isimli projeyi oluşturdu ve müzik direktörlüğünü üstlendi. Can Çankaya (piyano), Raci Pişmişoğlu (bas), Bora Çeliker (gitar), Serhan Erkol (tenor saksafon), Siney Yılmaz (alto saksafon) ve Berke Özgümüş’ten (davul) oluşan kadrosuyla çok sayıda caz kulübünde müziklerini sergilediler, Bodrum Caz Festivali'nde çaldılar.[8][9] Grup halen çalışmalarına devam etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Publications, Europa Europa (2007). International Who's Who in Popular Music 2007 (İngilizce). Routledge. s. 616. ISBN 978-1-85743-417-0. 7 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Raci Pişmişoğlu". turkishjazz.org. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Yeni Türkü'ye İzmirli gelin". Hürriyet. 7 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2021. 
  4. ^ Kaan Çağlayangil. "Müziğe Verilen 35 Yıllık Emeğe Saygı". mavi-nota.com. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Mingus Trippin". ankaracazfestivali.com. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Raci Pişmişoğlu". kentsanatakademi.com.tr. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Raci Pişmişoğlu Odatv'ye konuştu". odatv4.com. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Bodrum Caz Festivali". bodrum.bel.tr. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "MUS 461". turkishjazz.org. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.