Rabbi Akiva

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Akiva ben Yosef (Mişna İbraniceעֲקִיבָא בֶּן יוֹסֵף, romanize: ʿĂqīḇāʾ ben Yōsēp̄ ; y. 50 – 28 Eylül 135),[1] Rabbi (haham) Akiva olarak da bilinen (İbraniceרַבִּי עֲקִיבָא), önde gelen bir Yahudi bilgesiydi ve birinci yüzyılın sonları ile ikinci yüzyılın başlarının bir tannasıydı. Haham Akiva, Mişna'ya ve Midrash halakha'ya önde gelen katkıda bulunanlardan biriydi. Talmud'da Rosh la- Hahamim ("Bilgelerin Şefi") olarak anılır. Bar Kohba isyanının ardından Romalılar tarafından idam edildi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Akiva ben Yosef (yazılı İbraniceעֲקִיבָא, romanize: ʿĂqīḇāʾ Babil Talmud'unda ve İbraniceעֲקִיבָה, romanize: ʿĂqīḇā Kudüs Talmud'unda)[2] yaklaşık 50 yılında mütevazi bir ailede dünyaya geldi.[3][4] Bazı kaynaklara göre Yahudiliğe geçenlerin soyundan geliyordu.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Midrash Genesis Rabbah 53; Midrash Ecclesiastes Rabbah 1:10.
  2. ^ "Jastrow, עֲקִיבָא II 1". www.sefaria.org. 27 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2023. 
  3. ^ Şablon:Jewish Encyclopedia
    Jewish Encyclopedia bibliography:
  4. ^ Jerusalem Talmud Berakhot chapter 4, page 7d 27 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Babylonian Talmud Berakhot 27b.
  5. ^ Sanhedrin 96b in Yad HaRav Herzog manuscript (text: מבני בניו שלסיסרא לימדו תורה בירושלם ומנו ר' עקיבה) but not other manuscripts; Nissim Gaon, commentary to Brachot 27b, quoting Sanhedrin 96b; Maimonides, commentary to the Mishna, introduction; Yalkut Reuveni, Vayeshev

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]