REKO-çemberi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

REKO-çemberi yerel tüketicilerin ve gıda üreticilerinin oluşturduğu basit bir ticaret modelidir. REKO adı orijinal olarak "Rejäl Konsumtion" kelimlerinin kısaltılmış halidir. Türkçeye "Adil Tüketim" olarak çevrilebilir.[1]

Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

REKO modeli 2013 yılında Thomas Snellman tarafından Finlandiya'da hayata geçirilmiştir. Snellman'ın Fransız Amap (association pour le maintien d'une agriculture de proximité) modelinden esinlenerek geliştirdiği REKO modeli bugün Finlandiya, İsveç, Norveç gibi ülkeler başta olmak üzere Avrupa'da yaygınlaşmaktadır.

Çalışma yöntemi[değiştir | kaynağı değiştir]

REKO çemberi belirli bir coğrafi alan içerisindeki tüketicileri ve yerel üreticileri buluşturan bir modeldir. Genellikle Facebook gibi, halihazırda pek çok kişinin kullandığı platformlar üzerinden, kapalı gruplar aracılığı ile organize edilmektedir. Yerel üreticiler ürünlerini ve fiyatları bu gruplarda ilan ederken, tüketiciler de bu ilanlara yorum olarak siparişlerini verirler.

Düzenli aralıklarla (her hafta ya da her iki haftada bir gibi) organize edilen buluşma noktası ve zamanında, tüketiciler doğrudan yerel üreticiler ile buluşarak Facebook grubu üzerinden sipariş ettikleri ürünleri teslim alırlar ve ödemesini yaparlar. Üreticiler ve tüketicilerin buluşması sadece ürünleri teslim etmek/almak üzere organize edildiğinden, buluşmalar genellikle yarım ila bir saat arasında sürmektedir.

Olumlu yanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüketiciler ürünlerini yakın çevreden gelmiş yerel üreticilerden aracısız olarak aldıklarından, ürünler taze ve ucuz olmaktadır. Ayrıca tüketiciler üreticilerle yüzyüze tanışmakta, ürünlerinin nasıl üretildiğine dair sohbet edebilmekte ve karşılıklı güven geliştirebilmektedirler. Üreticiler tüketicilerden doğrudan geribildirim alabilmektedirler. Yakın çevreden gelen ürünler kısa seyahat ettiklerinden, hem ambalaj ve nakliye masrafları düşmekte hem de çevre üzerindeki olumsuz etkiler hafiflemektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020.