Quick time event

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Temsili bir quick time event; oyuncu kendisine gelen toptan kaçınmak için hemen X'e basmalıdır.

Quick time event ya da kısaltmasıyla QTE, video oyunlarında uygulanan ve oyuncuyu ekranda beliren seçenekler arasında hızlıca seçim yapmaya zorlayan bağlama duyarlı oynanış yöntemi. Terimin yaratıcısı Shenmue'de bu sistemi kullanan ve oyunun yönetmenliğini yapan Yu Suzuki olarak kabul edilmektedir.

Oyun akışının içerisinde kullanıldığı gibi ara sahnelerde oyuncuyu tamamen oyundan uzaklaştırmamak için bir yöntem olarak da yararlanılmaktadır.[1] Oyun tasarımcısının oyunun standart kontrol şeması yoluyla ifade edilemeyen eylem dizileri oluşturmasına müsaade eden bu yöntemle oyuncu saniye ya da saniyeler içerisinde sunulan seçeneklerden birini seçmeye zorlanmakta, seçime göre hikâye şekillenmektedir. Quick time event'ler bazı oyunlarda ustalıkla kullanılarak oyun zevkini artırırken bazı oyunlarda ise eleştiri konusu olmaktadır.[2] Yoğun kullanıldığında oyunun akışını bozan bu yöntem ayrıca oyuncuyu ustalaşana kadar aynı bölümleri defalarca oynamak zorunda bırakabilmektedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Adakaner, Alkan (17 Şubat 2013). "Quick Time Event'in Tanımı ve Tarihçesi". Bölüm Sonu Canavarı. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  2. ^ "Crytek Ryse'ın QTE Eleşitrisine Yanıt Verdi". Oyungezer. 17 Haziran 2013. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  3. ^ Tufan, Osman (15 Haziran 2013). "Ryse için Ağır Eleştiriler". ShiftDelete. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019.