Pseudocrenilabrinae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pseudocrenilabrinae
Pseudocrenilabrus multicolor
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Teleostei
Takım: Perciformes
Familya: Cichlidae
Alt familya: Pseudocrenilabrinae
Fowler, 1935
Oymaklar
Chromidotilapiini

Cyprichromini
Ectodini
Haplochromini
Hemichromini
Lamprologini
Limnochromini
Tilapiini
Tropheini
Tylochromini

ayrıca metne bakınız

Pseudocrenilabrinae çiklitgiller familyasında bir alt familyadır. 2004 yılındaki bir araştırmaya göre olağandışı Heterochromis multidens ve Madagaskar türleri dışında tüm Orta Doğu ve Afrika çiklitlerini kapsar.[1] Bu familyaya aynı zamanda Malavi Gölü, Tanganika Gölü ve Viktoria Gölü çiklitleri de aittir.

Sistematik[değiştir | kaynağı değiştir]

Sağ kutuda söz edilen oymakların yanında kimileyin Bathybatini, Benthochromini, Boulengerochromini, Cyphotilapiini, Eretmodini, Greenwoodochromini, Limnochromini ve Perissodini de dahil edilir. Soyu tükenmiş cins Mahengechromis ve yaşayan gizemli tür Etia nguti bilindiği kadarıyla tek türlü olup yer edinmiş ve tanınmış oymaklardan farklıdırlar.

Cinsler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sparks & Smith (2004). Phylogeny and biogeography of cichlid fishes (Teleostei: Perciformes: Cichlidae). Cladistics 20(6): 501–517
  • I. P. Farias, G. Orti, A. Meyer: Total Evidence: Molecules, Morphology, and the Phylogenetics of Cichlid Fishes, Journal of Experimental Zoology (Mol Dev Evol) 288:76–92 (2000) PDF
  • "Cichlidae". FishBase. Ed. Ranier Froese and Daniel Pauly. Nov 2006 version. N.p.: FishBase, 2006. [1] 16 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.