Prosopographie der mittelbyzantinischen Zeit

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Prosopography of the Byzantine Empire sayfasından yönlendirildi)

Prosopographie der mittelbyzantinischen Zeit (PMZ) Bizans imparatorluğu ve etrafındaki alanlarda 642 yılından 1265 yılına kadar isimlendirilmiş bireylerin yer aldığı prosopografik veritabanıdır. Proje, İngiliz Akademisi ile Berlin-Brandenburg Fen ve Sosyal Bilimler Akedemisi arasındaki işbirliğidir.

Başlangıcı[değiştir | kaynağı değiştir]

19. yüzyılda Theodore Mommsen tarafından başlanan geç Roma İmparatorluğu ve Bizans prosopografi çalışmasını devam ettirip 260 yılından (Gallienus'un tahta çıkışı) ile 641 yılına (Geç Antik Çağ'ın bittiğini gösteren Herakleios'un ölümü) arasındaki dönemi kapsayan Prosopography of the Later Roman Empire (üç cilt, Cambridge, 1971-1992) çalışmasını çıkartan A.H.M. Jones ve J. R. Martindale'nin bu çalışmalarını kaldığı yerden devam ettirmeyi amaçlayan bu proje 1980'lerde başladı. 1993 yılında, İngiliz Akademisi, Berlin-Brandenburg Akademisi ile bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Çalışma üç tarihsel döneme bölünmüştür:

1261 yılından sonra yer alan Paleologos Hanedanı dönemini, 1976 ile 1991 yılları arasında Erich Trapp yönetiminde Avusturya Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit kapsar.

Durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Friedhelm Winkelmann ve Ralph-Johannes Lilie editörlüğünde, 1998 ile 2002 yılları arasında yayınlanan Prosopographie der mittelbyzantinischen Zeit, Abteilung I: 641–867, projenin ilk sonucudur. Bu veritabanınnın bir versiyonu, Berlin-Brandenburg Akademi'de mevcuttur. 2001 yılında, İngiliz Akademi'si John Robert Martindale'in editörlüğünde Alman çalışmasının tamamlayıcı nitelikte kendi versiyonu olan Prosopography of the Byzantine Empire I (641–867) çalışmayı CD-ROM olarak yayınlamıştır. Veritabanının 1025 ile 1261 arasını kapsayan bir bölümü King's College London'da barındırılır ve internet üzerinden ücretsiz erişim mümkündür.

Proje, The Prosopography of the Later Roman Empire projesinin bittiği 641 yılından 1265 yılına kadar Bizans dünyasındaki tüm adlandırılmış bireyleri kapsamayı amaçlar. Coğrafi kapsam, o zamandan beri Kudüs'ü kapsayacak şekilde genişletildi. 2006 itibarıyla PBW'nin kendisi 1025 ila 1180 dönemini, toplamda yaklaşık 10000 kişiyi kapsamaktadır. Veriler metinsel kaynaklardan ve Bizans prosopografisinde önemli bir kaynak oluşturan sigillografiden elde edilmiştir. Yaklaşık 7500 mühür kaydedilir. Proje ekibi, basılı formda veritabanının yaklaşık 1400 sayfa olacağını tahmin etmektedir.

Proje, 2005 yılına kadar Dame Averil Cameron tarafından yönetildi. Şimdiki başkan, King's College London'daki Bizans ve Modern Yunan Araştırmaları bölümünün başkanı Profesör Charlotte Roueché'dir. Proje, Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi tarafından finanse edilmektedir.

Seçilmiş yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]