Prie-dieu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oldukça büyük, özenle oyulmuş, kapatılabilen yerleşik bir altara sahip bir prie-dieu

Bir prie-dieu (Fransızca : kelimenin tam anlamıyla, "Allah'a dua et"), öncelikle özel ibadet amaçlı kullanım için tasarlanmış, ancak kiliselerde de bulunabilen bir tür dua masasıdır. Ev mobilyalarında da benzer bir sandalye şekline benzetme yoluyla "prie-dieu" adı verilmektedir. [1]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Prie-dieunun bugünkü adını 17. yüzyılın başlarına kadar almadığı anlaşılıyor. O dönemde Fransa'da küçük bir oda veya hitabet bazen aynı isimle anılırdı. [1] Orta Çağ'da Hristiyanlar kilise ayinlerine ayakta katılırlardı.[2] 16. yüzyıldan itibaren, örf ve adet hukukunun belirlediği bir düzene göre ahşap banklar veya sandalyeler kullanıma sunuldu.

Tanımı ve kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dua taburesinin tasarımı zamanla değişiklik gösterdi ve sonunda kitaplar veya eller için ince, eğimli bir raf ve bir dizlik ile donatılmış küçük, süslü bir ahşap masa olarak yerleşti [3]. [1] Bazen eğimli raf yerine yastıklı bir kol dayanağı bulunur. Bu tür, kitap gerektirmeyen rozari gibi ibadetler veya ayinle ilgili olmayan özel dualar için faydalıdır.

Prie-dieu, kilise düğünlerinde gelin ve damadın ayin sırasında diz çökmeleri için kullanılabilir ya da bir din adamı tarafından ibadet edenlere diğer dualarda liderlik ederken sağlanabilir. Bizans Riti'nde, bir kilisenin kutsanması sırasında piskoposun Kutsal Kapılarda diz çökmesi için bir prie-dieu sağlanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Chisholm 1911.
  2. ^ Guerlac, Othon; Pannier, Jacques (1932). "L'Église Réformée de Paris sous Louis XIII (1621 à 1629)". Books Abroad. 6 (3): 318. doi:10.2307/40069344. ISSN 0006-7431. 
  3. ^ Boger & Boger 1957.