Pre-IPO

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pre-IPO (İngilizcePre-Initial Public Offering) ayrıca Halka Arz Öncesi, henüz halka açık olmayan bir şirkete, IPO sürecinin başlangıcından kısa bir süre önce yapılabilen yatırımdır. Şirket açısından bakıldığında pre-IPO, sermayenin bir kısmının, sermaye piyasasına sunulma öncesi, finansman sağlanması amacıyla satışıdır.[1]

Pre-IPO yatırımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Pre-IPO yatırımlar, risk sermayesi yatırımları değil, henüz halka açılmamış özel şirketlerin sermayelerine yapılan yatırımlar olarak kabul edilirler.[2] Henüz halka açılmamış özel şirketlere yapılan yatırımlar, başlangıç aşamasındaki şirketlere yapılan yatırımlara kıyasen daha düşük riskle daha yüksek getiri elde etme ihtimali ile ayrılırlar.[3]

Pre-IPO sırasındaki yatırımcılar, uzman kuruluşlar ve koruma fonları (hedge fonlar) veya varlıklı ve profesyonel özel yatırımcılardır.[4] Bir şirket genellikle halka arzdan beklentiler nedeniyle menkul kıymetlerine yüksek talep oluştuğunda, pre-IPO aşamasında hisse satışı gerçekleştirir. Ernst & Young tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırma, özel şirketlere yatırım yapma konusunda uzmanlaşmış fonların sayılarının çoğaldığını göstermiştir.[5]

Son yıllarda özel fonlara yapılan yatırımların yüksek popülaritesi nedeniyle borsalar, bu tür varlıkların alım satımı için özel platformlar oluşturmuştur. Özellikle, İstanbul Borsası temelinde böyle bir platform faaliyet göstermektedir.

Pre-IPO temelinde alım satıma konu araçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı işlem platformları, pre-IPO çerçevesindeki hisse senetlerine dayalı araçlar sunabilirler. Örneğin FTX, Coinbase halka arz planlarını açıkladıktan sonra, Coinbase borsa hisseleri üzerine vadeli işlem ticareti başlatmıştır.[6] UTEX borsası, bu şirketler halka açılmadan kısa bir süre öncesinde Coursera ve DigitalOcean hisselerinde vadeli işlem satışlarına başladı.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Halka Arz Öncesi". tr.know-base.net. 23 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2020. 
  2. ^ "Risk Sermayesi ve Özel Sermaye Arasındaki Fark". sophisticated-investor.com/tr. 8 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  3. ^ "Özel Sermaye ve Risk Sermayesi". Levent Bosut. 23 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2006. 
  4. ^ "HALKA ARZ ÖNCESİ YERLEŞTİRME". tr.nesrakonk.ru. 23 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2020. 
  5. ^ "Özel sermaye fonlarına ilgi artıyor". dunya. 15 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2019. 
  6. ^ "Coinbase Pre-IPO Tokeni Piyasaya Sürüldü". Mert Akdoğan. 23 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2020. 
  7. ^ "UTEX have launched Pre-IPO futures". unitedtraders. 3 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021.