PowerDNS

Vikipedi, özgür ansiklopedi
PowerDNS Server
Orijinal yazar(lar)PowerDNS.COM BV
Geliştirici(ler)PowerDNS Community, Bert Hubert
Güncel sürüm4.3.0 / 7 Nisan 2020 (4 yıl önce) (2020-04-07)[1]
Programlama diliC++
İşletim sistemiUnix-like
TürDNS sunucu
LisansGNU General Public License v2
Resmî sitesiwww.powerdns.com Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PowerDNS Recursor
Orijinal yazar(lar)PowerDNS.COM BV
Geliştirici(ler)PowerDNS Community, Bert Hubert
Güncel sürüm4.3.0 / 3 Mart 2020 (4 yıl önce) (2020-03-03)[2]
Programlama diliC++
İşletim sistemiUnix-like
TürDNS sunucu
LisansGNU General Public License v2
Resmî sitesiwww.powerdns.com Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

PowerDNS, C ++ ile yazılmış ve GPL altında lisanslanmış bir DNS sunucusudur . Çoğu Unix türevinde çalışır. PowerDNS, basit BIND stili bölge dosyalarından ilişkisel veritabanlarına [3] ve yük dengeleme / yük devretme algoritmalarına kadar çok sayıda farklı arka uç içerir. Ayrı bir program olarak bir DNS imleci sağlanmıştır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

PowerDNS geliştirmesi 1999 yılında başladı ve orijinalinde ticari tescilli bir üründü. Kasım 2002'de, kaynak kodu açık kaynaklı GPL v2 lisansı altında halka duyuruldu.[4][5]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

PowerDNS Yetkili Sunucu (pdns_server) tek bir çekirdekten ve çok iş parçacıklı çalışan birden çok dinamik olarak yüklenebilir arka uçtan oluşur. Çekirdek, tüm paket işleme ve DNS zekasını ele alırken, bir veya daha fazla arka uç, rastgele depolama yöntemleri kullanarak DNS kayıtları sağlar .

Zone transferleri ve güncelleme bildirimleri desteklenir ve işlemler ayrıcalıksız ve chroot şeklinde çalışabilir. Sorgu işlemeyi hızlandırmak için çeşitli önbellekler korunur. Çalışma zamanı kontrolü, ayrı bölgelerin, önbellek temizlemelerinin, bölge bildirimlerinin ve döküm istatistiklerinin Çok Yönlendirici Trafik Grapher / rrdtool biçiminde yeniden yüklenmesine izin veren pdns_control komutuyla kullanılabilir. Gerçek zamanlı bilgiler, isteğe bağlı yerleşik web sunucusu üzerinden de edinilebilir.

PowerDNS için yönetim arabirimleri oluşturmak için birçok bağımsız proje vardır.

DNSSEC[değiştir | kaynağı değiştir]

PowerDNS Yetkili Sunucusu sürüm 3.0 itibarıyla DNSSEC destekler. Önceden imzalı zone'lar sunulabilirken, çevrimiçi imzalama ve anahtar yönetimi de mümkündür. Bu, nispeten kolay olmanın tersine, kriptografik anahtarlama malzemesinin sunucuların kendisinde (örneğin, bir HSM ile kullanılmadığında herhangi bir HTTPS sunucusu için de geçerli) mevcut olmasının dezavantajıdır.

Recursor[değiştir | kaynağı değiştir]

PowerDNS Recursor (pdns_recursor [6] ), ayrı bir işlem olarak çalışan, çözümleyen bir DNS sunucusudur.

PowerDNS'nin bu kısmı tek iş parçacıklıdır, ancak Boost ve basit bir işbirlikli çoklu görev kitaplığı olan MTasker kitaplığı [7] kullanılarak çok iş parçacıklı gibi yazılmıştır. Ayrıca bağımsız bir paket olarak da mevcuttur.

Pdns_recursor için bir bekçi olarak, eğer amaç basitçe pdns_recursor'i kendi başına çalıştırmak yetkili bileşenin arkasından bile daha verimli olduğu için ad hizmetini önbellekleme / tekrarlama / çözümleme sağlamaksa bir pdns_server işlemini çalıştırmak zorunda değildir.

2007'den itibaren Recursor, AOL, Shaw Cable ve Neuf Cegetel dahil olmak üzere dünyanın en büyük İnternet sağlayıcıları tarafından kullanılmaktadır.

Sürüm 4.0'da pdns_recursor'a DNSSEC doğrulaması desteği eklendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • DNS sunucu yazılımının karşılaştırılması

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Changelogs for Authoritative Server 4.3.x". 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  2. ^ "Changelogs for Recursor 4.3.x". 3 Mart 2020. 29 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2020. 
  3. ^ Jeannerot, Christophe (21 October 2016). "POWERDNS [sic]". Azylis dot net (Fransızca). 27 July 2019 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 July 2019. Nous allons utiliser POWERDNS avec un stockage des tables DNS dans une base de données MARIADB. 
  4. ^ Alternative DNS Servers: Choice and Deployment, and Optional SQL/LDAP Back-Ends (Paperback). UIT Cambridge Ltd. 2008. ss. 114. 
  5. ^ "About". PowerDNS. PowerDNS.COM BV. n.d. 24 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2019. PowerDNS was launched in 1999"; "Originally closed source"; "In 2002, all PowerDNS software was released as open source 
  6. ^ "PowerDNS Recursor". Doc.powerdns.com. 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2014. 
  7. ^ "MTasker". 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]