Portekiz hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Aşağıdaki liste Portekiz'in León Krallığı'ndan bağımsızlığını kazandığı 1128 yılından 5 Ekim 1910 yılında ilan edilen cumhuriyete kadar geçen süre içinde hüküm sürmüş olan Portekiz hükümdarlarını içerir. Portekiz'in ilk kralı Afonso Henriques ya da I. Afonso 1139 yılında kendini kral ilan etmiştir. Portekiz hükümdarları ana olarak dört hanedandan çıkmıştır:

Burgonya Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Doğumu Ölümü Başlangıç Bitiş Takma adları Açıklamalar
1 I. Afonso AfonsoI-P.jpg 1109 1185 27 Temmuz 1139 6 Aralık 1185 Fatih
Kurucu
Büyük
Ayrıca Afonso Henriques olarak da adlandırılır (Afonso, Portekiz kontu Burgonyalı Henrique'nin oğlu).
2 I. Sanço SanchoI-P.jpg 1154 1211 6 Aralık 1185 27 Mart 1211 Yerleştirici
3 II. Afonso AfonsoII-P.jpg 1185 1223 27 Mart 1211 25 Mart 1223 Şişman
4 II. Sanço SanchoII-P.jpg 1207 1248 25 Mart 1223 1247 Dindar
Zavallı
5 III. Afonso EstatuaDAfonsoIIIFaro.JPG 1210 1279 3 Ocak 1248 16 Şubat 1279 Buloynlu
6 I. Diniz Dinis-P.jpg 1261 1325 16 Şubat 1279 7 Ocak 1325 Çiftçi
Şair Kral
Ozan Kral
7 IV. Afonso AfonsoIV-P.jpg 1291 1357 7 Ocak 1325 28 Mayıs 1357 Cesur
8 I. Pedro PeterIofPortugal.jpg 1320 1367 28 Mayıs 1357 18 Ocak 1367 Adil
Zalim
9 I. Fernando Fernando-P.jpg 1345 1383 18 Ocak 1367 22 Ekim 1383 Yakışıklı
Güzel
Dönek
Pervasız
10 I. Beatriz Rainha D. Beatriz de Portugal filha Rei D. Fernando I (1).jpg 22 Ekim 1383 6 Nisan 1385 (Not 1 'e bakınız)

Aviz Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Doğumu Ölümü Başlangıç Bitiş Takma adları Açıklamalar
11 I. João 10- Rei D. João I - O de Boa Memória.jpg 1357 1433 6 Nisan 1385 14 Ağustos 1433 İyi hafızalı
12 I. Duarte Duarte-P.jpg 1391 1438 14 Ağustos 1433 9 Eylül 1438 Zarif
Filozof kral
13 V. Afonso AfonsoV-P.jpg 1432 1481 9 Eylül 1438 11 Kasım 1477 Afrikalı Oğlu için tahttan çekildi.
14 II. João JoaoII-P.jpg 1455 1495 11 Kasım 1477 15 Kasım 1477 Mükemmel prens
Tiran
13 V. Afonso AfonsoV-P.jpg 1432 1481 15 Kasım 1477 28 Ağustos 1481 Afrikalı Tekrar krallığı aldı.
14 II. João JoaoII-P.jpg 1455 1495 28 Ağustos 1481 25 Ekim 1495 Mükemmel prens
Tiran
15 I. Manuel ManuelI-P.jpg 1469 1521 25 Ekim 1495 13 Aralık 1521 Şanslı (Not 2 'ye bakınız)
16 III. João 15- Rei D. João III - O Piedoso.jpg 1502 1557 13 Aralık 1521 11 Haziran 1557 Dindar
17 I. Sebastião 16- Rei D. Sebastião - O Desejado.jpg 1554 1578 11 Haziran 1557 27 Ağustos 1578 Arzulanan
18 I. Henrique 17- Rei D. Henrique - O Casto.jpg 1512 1580 27 Ağustos 1578 31 Ocak 1580 Bâkir
Kardinal kral
# Portekiz Krallığı Yönetim Konseyi 31 Ocak 1580 24 Temmuz 1580
19 I. António D. António, Prior do Crato.jpg 1531 1595 24 Temmuz 1580 25 Ağustos 1580
(Anakarada)
1583 (Terceira adasında)
Crato başrahibi (Not 3 'e bakınız)

Habsburg Portekiz Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Doğumu Ölümü Başlangıç Bitiş Takma adları Açıklamalar
20 I. Filipe 19- Rei D. Filipe I - O Prudente.jpg 1527 1598 17 Nisan 1581 13 Eylül 1598 Tedbirli aynı zamanda 1556-1598 yılları arasında II. Felipe olarak İspanya kralı (Not 4 'e bakınız)
21 II. Filipe 20- Rei D. Filipe II - O Pio.jpg 1578 1621 13 Eylül 1598 31 Mart 1621 Dindar aynı zamanda 1598-1621 yılları arasında III. Felipe olarak İspanya kralı
22 III. Filipe Philip IV of Spain.jpg 1605 1665 31 Mart 1621 1 Aralık 1640 Büyük aynı zamanda 1621-1665 yılları arasında IV. Felipe olarak İspanya kralı

Bragança Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Doğumu Ölümü Başlangıç Bitiş Takma adları Açıklamalar
23 IV. João JoaoIVPortugal.jpg 1604 1656 15 Aralık 1640 6 Kasım 1656 Tekrar kurucu
24 VI. Afonso Afonsoviportugal.jpg 1643 1683 6 Kasım 1656 12 Eylül 1683 Muzaffer
25 II. Pedro Peter II of Portugal.jpg 1648 1706 12 Eylül 1683 9 Aralık 1706 Barışsever
26 V. João 25- Rei D. João V - O Magnânimo.jpg 1689 1750 1 Ocak 1707 31 Temmuz 1750 Muhteşem
Portekizli Güneş Kral
27 I. José 26- Rei D. José - O Reformador.jpg 1714 1777 31 Temmuz 1750 24 Şubat 1777 Reformcu
28 I. Maria 27- Rainha reinante D. Maria I - A Louca.jpg 1734 1816 24 Şubat 1777 20 Mart 1816 Dindar (Portekiz)
Deli (Brezilya)
# III. Pedro 27- Rei D. Pedro III 5.jpg 1717 1786 24 Şubat 1777 5 Mart 1786 I. Maria'nın eşi olarak kral
29 VI. João Debret-djoãoVI-MHN.jpg 1767 1826 20 Mart 1816 10 Mart 1826 Merhametli
30 IV. Pedro 29- Imperador Rei D. Pedro IV - O Soldado.jpg 1798 1834 26 Nisan 1826 2 Mayıs 1826 Asker Kral
İmparator Kral
Kurtarıcı
aynı zamanda 1 Aralık 1822 - 7 Nisan 1831 arası I. Pedro olarak Brezilya İmparatorudur.
31 II. Maria 31- Rainha reinante D. Maria II - A Educadora.jpg 1819 1853 2 Mayıs 1826 11 Temmuz 1828 Eğitimci
İyi anne
32 I. Miguel 30- Rei D. Miguel - O Absoluto.jpg 1802 1866 11 Temmuz 1828 26 Mayıs 1834 Mutlak Kral
Mutlakiyetçi
Gelenekçi
31 II. Maria 31- Rainha reinante D. Maria II - A Educadora.jpg 1819 1853 20 Eylül 1834 15 Kasım 1853 Eğitimci
İyi anne
# II. Fernando 31- Rei D. Fernando II - O Artista.jpg 1816 1885 16 Eylül 1837 15 Kasım 1853 Sanatçı Kral II. Maria'nın eşi olarak kral
33 V. Pedro PedroV.JPG 1837 1861 15 Kasım 1853 11 Kasım 1861 Umutlu
Sevilen
Çok sevilen
34 I. Luís D.Luis I.jpg 1838 1889 11 Kasım 1861 19 Ekim 1889 Popüler
İyi
35 I. Carlos 34- Rei D. Carlos - O Diplomata.jpg 1863 1908 19 Ekim 1889 1 Şubat 1908 Diplomat (Not 6 'ya bakınız)
36 II. Manuel 35- Rei D. Manuel II - O Patriota.jpg 1889 1932 1 Şubat 1908 5 Ekim 1910 Yurtsever Portekiz Cumhuriyeti'nin ilânı.