Pietra serena

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Floransa'daki Pazzi Şapeli

Pietra serena, İtalyan Rönesansı döneminde Floransa'da Mimari detaylar için yaygınca kullanılan, gri renkli bir kumtaşıdır.[1] Macigno taşı olarak da bilinir.[2] Fiesole'de elde edilen malzeme en iyisi olarak kabul edilir ve aynı zamanda Arezzo, Cortona ve Volterra'da da çıkarılır.[2]

Floransa'daki kullanım örnekleri arasında Brunelleschi'nin Pazzi Şapeli ve Michelangelo'nun Medici Şapeli'nin iç pilasterleri, saçakları ve diğer dekoratif unsurları bulunmaktadır.

Fiziksel özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pietra Serena, yerden mavi-gri bir renk olarak çıkıyor. Taştaki kimyasal reaksiyon nedeniyle kırmızıya dönüşür. Bu, taşın kil matrisindeki oksitlenmeden kaynaklanmaktadır. Pietra serena'nın çok sınırlı bir dayanıklılığı vardır. Bu, koruma çabalarında sorunlara yol açmasının yanı sıra çok elverişli olmasının da sebebidir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fratini, F.; Pecchioni, E.; Cantisani, E.; Rescic, S.; Vettori, S. (2015). "Pietra Serena: the stone of the Renaissance". Global Heritage Stone: Towards International Recognition of Building and Ornamental Stones. Geological Society of London. s. 173. doi:10.1144/SP407.11. 
  2. ^ a b "S". SIRENA STONE. The Dictionary of Architecture. 7. Architectural Publication Society. 1887. s. 83. 
  3. ^ Pecchioni, Elena; Vettori, Silvia; Cantisani, Emma; Fratini, Fabio; Ricci, Marilena; Garzonio, Carlo Alberto (1 Mayıs 2016). "Chemical and mineralogical studies of the red chromatic alteration of Florentine Pietra Serena sandstone". European Journal of Mineralogy. 28 (2). s. 449–458. doi:10.1127/ejm/2015/0027-2504.