Piero Baglioni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Piero Baglioni
Doğum1952
Floransa, İtalya
Vatandaşlıkİtalyan
Memleketİtalya
ÖdüllerECIS - Rhodia Avrupa Kolloid ve Arayüz Ödülü (2002), Avrupa Yenilik Büyük Ödülü (2003)

Piero Baglioni (1952, Floransa'da doğdu) İtalyan bir kimyager ve Floransa Üniversitesi'nde Üniversite profesörüdür . Baglioni hem inorganik hem de organik kolloidler alanında birçok yenilik üretti. Baglioni, kitaplar ve geniş çapta yayılmış uluslararası dergiler hakkında 250'den fazla yayının yazarıdır. Aynı zamanda yüksek partikül konsantrasyonunda sulu süspansiyonların hazırlanması, tümörlerin tedavisi ve fotodinamik tanısı, kültürel mirasın korunması ve tekstil endüstrisinin işlenmesi için yeni bir süreç yönetiminin kurulmasına yönelik 16 patentin de yazarıdır. Biyo Ham Petrolden emülsiyonların üretimi, alev püskürtme yoluyla nanopartiküllerin ve yeni nano kaplamaların üretimi ve homojen ve heterojen çözeltilerin kullanılması için atık.

Araştırmaları ve başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern kolloid ve yüzey kimyasının geniş alanı içerisinde araştırmaları esas olarak aşağıdaki alanlara yoğunlaşmıştır:

  1. Biyo-ilhamlı yüzey aktif maddelerin (nükleolipid ve askorbik asit türevleri) ve biyomoleküllerin (siklodekstrinler) kendiliğinden birleşmesi
  2. Ayarlanabilir manyetik özelliklere sahip çekirdek-kabuk nanoyapıları
  3. Kültürel Mirasın korunmasına ve malzemelerin (yapı malzemeleri, tekstil vb.) nanokaplanmasına uygulanan inorganik nanofazlar
  4. Protein çözeltilerindeki etkileşim potansiyelleri
  5. Biyosensör uygulamaları için nanoyapılı yüzeyler
  6. Çimento hamurlarında mikro yapı ve hidratasyon üzerine katkı etkileri
  7. İnorganik ve biyolojik matrislerdeki sınırlı su.

Baglioni şu anda Floransa Üniversitesi Kimya Bölümü'nde Fiziksel Kimya Profesörü ve Dispers Sistemlerin ve Arayüzlerin Fiziksel Kimyası öğretim görevlisidir. Houston Üniversitesi Kimya Bölümü, Weizmann Enstitüsü, Collège de France ve MIT gibi çeşitli laboratuvarlar tarafından Misafir Bilim İnsanı/Profesör olarak atanmıştır. Ulusal Nanosistemler Konsorsiyumu'nun (CSGI) Direktörüdür ve Çeşitli uluslararası dergilerin ve uluslararası kuruluşların (Avrupa Bilim Vakfı (ESF), Ulusal Bilim Vakfı (NSF)) Danışma Kurulu ve hakemi. Pek çok ulusal ve uluslararası kurum, sektör (Italcementi, FAST, HMI, vb.) ve Dergilerin bilimsel kurul üyesi olup, çeşitli Ulusal ve Avrupa Birliği projelerinin koordinatörüdür.

Onurlar ve ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Baglioni, baş gruplar arasında tanınarak misellerde organize olan yüzey aktif cisimleri üzerine yaptığı çalışma nedeniyle 2002 yılında ECIS - Rhodia Avrupa Kolloid ve Arayüz Kolloidler ve Arayüzler Ödülü'nü aldı.[1]

Ayrıca 2003 Avrupa Yenilik Grand Prix'si ödülünü de aldı.[2]

2010 yılında CONACULTA-INAH'ın Meksika Kültürel Mirasının korunmasına yönelik en prestijli ödülü olan Caballero Aguila ödülüne layık görüldü.

2011 yılında Journal of Colloid and Interface Science tarafından Yaşam Boyu Başarı ödülüne layık görüldü.[3]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rhodia European Colloid and Interface Prize". ECIS. 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2014. 
  2. ^ "European Grand Prix for Innovation Award". 3 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2009. 
  3. ^ "Colloids and Materials Conference News". 15 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]