Pidna Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pydna Muharebesi
Üçüncü Makedon Savaşı

Savaşın yapıldığı yer
Tarih28 Haziran MÖ 168
Bölge
Pidna yakınları
Sonuç Roma zaferi
Taraflar
Makedonya Roma Cumhuriyeti
Komutanlar ve liderler
Perseus (esir) Lucius Aemilius Paullus
Güçler
44,000 29,000
Kayıplar
25,000 ölü 1,000 ölü

Pidna Muharebesi, MÖ 168'de Roma ile Makedonya arasında gerçekleşen muharebedir. Muharebe Roma zaferiyle sonuçlanmış olup Roma'nın Makedonya üzerindeki etkisi artmış ve Antigonos Hanedanı'nın sonunu getirmiştir.[1]

Lucius Aemilius Paullus komutası altında (4000 süvari) 29,000 askerden oluşan Romalı ordusu Makedonya Kralı Perseus'un (4000i süvari) 44.000 kişilik ve geleneksel falanks düzeni uygulamakla namlı olan Makedonya ordusuna galip geldi. Bu muharebe çok sert çarpışma olarak sadece bir saat sürdü ve Romalılar galip geldiler. Ama Romalıların Makedonya ordusunu kanlı şekilde takipleri bütün gece devam etti. Bu muharebede ölü, yaralı ve esir olarak Makedonya ordusu 25,000 asker civarında zayiat verdi ve Romalı ordusu zayiatı ise yaklaşık 1000 asker ölüyü geçmedi. II. Perseus muharebenin ordusu aleyhinde geliştiğini görünce Makendoya ordusunun sağ kanadında bulunan süvariler ile birlikte kaçtı. Fakat sonra Romalı komutan Paulus'a teslim oldu. II. Perseus zencirlenemiş olarak Roma'ya götürüldü. Paulus için Roma'da düzenlenen geleneksel Zafer Alayı'na zencirlenmiş olarak alayda halka gösterildi. Sonra Roma'da tutuklandı.

Roma ordusu ülkeyi işgal etti ve yağmaladı. Roma aleyhtarı olarak bilinen veya oldukları haber verilenler köle yapıldılar ve İtalya'da köle pazarlarında satılamak üzere Roma'ya gönderildiler. Makedonya Kralığı'nda bulunan arazilerin çoğu parsellendi ve Roma'dan gelip Yunaistan'da yerleşen çoğu eski asker lejyoner olan kolonicilere veya Makendonya Krallığı içinde Roma taraftarı olan yandaşlara ganimet olarak dağıtıldı.

Roma Senatosu Antagonid Hanedanı hükümdarlığı altında bulunan Makedonya Krallığı'nı fesh etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Paul K. Davis, 100 Decisive Battles from Ancient Times to the Present: The World’s Major Battles and How They Shaped History (Oxford: Oxford University Press, 1999), 51.