Petzval alan eğriliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Optik sapınç
Defokus

Eğim sapması (Tilt)
Küresel sapınç
Astigmatizm
Koma
Distorsiyon
Petzval alan eğriliği
Renkser sapınç

Alan eğriliği: görüntü "düzlem" (yay) düz bir yüzeyden (dikey çizgi) sapar.

Adını Joseph Petzval'den alan Petzval alan eğriliği,[1] optik eksene dik olan düz bir nesnenin (veya hiperfokal mesafeyi geçen düz olmayan bir nesnenin) düz bir görüntü düzleminde düzgün bir şekilde odağa getirilemediği optik sapmayı tanımlar. Alan eğriliği bir alan düzleştirici kullanılarak düzeltilebilir, tasarımlar ayrıca odak yüzeyindeki görüntü kalitesini iyileştirmek için insan gözünde olduğu gibi kavisli bir odak düzlemi içerebilir.

Parlaklık tekdüzeliğini ifade eden düz alan düzeltmesi ile karıştırılmamalıdır.

Analizi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kepler uzay gözlemevinin görüntü sensörü dizisi, teleskopun Petzval eğriliğini telafi etmek için kavislidir.

Tüm düzlemsel dalga cephelerinin mercekten f mesafesindeki bir noktaya odaklandığı "ideal" tek elemanlı bir mercek sistemi düşünün. Bu lensi düz bir görüntü sensöründen f mesafesine yerleştirdiğinizde, optik eksene yakın görüntü noktaları mükemmel odakta olacaktır, ancak eksen dışı ışınlar görüntü sensöründen önce odak haline gelecek ve optik ile yaptıkları açının kosinüsü kadar düşecektir. eksen. Bu, insan gözünde olduğu gibi görüntüleme yüzeyi küresel olduğunda daha az sorun teşkil eder.

Güncel fotoğraf lenslerinin çoğu, alan eğriliğini en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır ve bu nedenle, ışın açısı ile artan bir odak uzunluğuna sahiptir. 50mm'nin altında kısa odak uzunluklu lensler (ultra geniş, geniş ve normal)  tipik olarak alan eğriliğinden daha fazla zarar görür. Telefoto lenslerde tipik olarak çok az görünür alan eğriliği vardır veya hiç yoktur.[2] Petzval lens, önemli miktarda alan eğriliğine sahip bir tasarımdır; objektifle çekilen görüntüler merkezde çok keskindir, ancak daha büyük açılarda görüntü odak dışındadır. Film kameraları, özellikle lens sabit ve biliniyorsa, telafi etmek için görüntü düzlemlerini bükebilir. Bu aynı zamanda hafifçe bükülebilen plaka filmini de içerir. Deneysel ürünler üretilmiş olmasına rağmen dijital sensörlerin bükülmesi zordur.[3] 2016 itibarıyla, kavisli sensörlere sahip tek tüketici kameraları "selfie" Sony Cybershot KW-1 ve KW-11 idi. Sensörlerin büyük mozaikleri (sınırlı yonga boyutları nedeniyle zaten gerekli), daha büyük ölçeklerde bir bükülmeyi simüle etmek için şekillendirilebilir.

Petzval alan eğriliği, bir optik sistem üzerindeki i inci yüzeyinin çapı ve n yüzeyindeki birinci ve ikinci tarafı üzerine kırılma endeksleri olan Petzval toplamına eşittir.:[4]

Küresel bir aynanın Petzval eğriliği, eğriliğinin iki katıdır ve bir aynanın Petzval yarıçapı odak uzaklığına eşittir.

Alan eğriliği sapmasının azaltılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu sapmayı azaltmanın bir yöntemi, kenar ışık ışınlarını ortadan kaldırmak için bir açıklık durdurucu (iris) yerleştirmektir. Ancak bu yöntem, merceğin ışık toplama gücünü büyük ölçüde azaltır.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Alan düzleştirici lens

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Optical Design Fundamentals for Infrared Systems. SPIE Press. 2001. ss. 40-. ISBN 9780819440518. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  2. ^ "What is Field Curvature?". photographylife.com. 12 Şubat 2018. 26 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2018. 
  3. ^ "Sony's curved sensors may allow for simpler lenses and better images". Digital Photography Review. 18 Haziran 2014. 20 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2018. 
  4. ^ A History of the Photographic Lens. Academic Press. 1989. ss. 4-. ISBN 9780124086401. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  5. ^ "Lens aberrations: field curvature". microscopy.berkeley.edu. 5 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi.