Pentium M

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pentium M
Genel bilgiler
Üretim başlangıcı2003
Üretim durdurulma2008
Yaygın üretici(ler)
  • Intel
Performans
Max. CPU saat hızı900 MHz ilâ 2.26 GHz
FSB hızları400 MT/s ilâ 533 MT/s
Mimari ve sınıflandırma
Teknoloji nodu0.13µm ilâ 90nm
MikromimariP6 variant
Komut setiMMX, SSE, SSE2
Fiziksel özellikler
Çekirdekler
  • 1
Soket(ler)
Ürünler, modeller, varyantlar
Çekirdek ad(lar)ı
  • Banias
  • Dothan
Logosu

Pentium M, Mart 2003'te tanıtılan ve yeni Centrino markası altında Intel Carmel dizüstü bilgisayar platformunun bir parçasını oluşturan mobil 32-bit tek çekirdekli x86 mikroişlemcilerin bir ailesi (değiştirilmiş Intel P6 mikro mimarisi ile birlikte). Pentium M işlemcilerin modeline bağlı olarak maksimum termal tasarım gücü (TDP) 5-27 W'dı ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılması amaçlandı (bu nedenle cep telefonu için "M" sonekini ifade ediyordu). Pentium 4'ün FSB (front-side bus) arabirimini, gelişmiş yönerge kod çözme ve ön uç, şube tahminini geliştirme, SSE2 desteği ve çok daha büyük bir önbellek ekleyerek son Pentium III markalı CPU'nın çekirdeğinden gelişti. İlk Pentium M markalı CPU, kod adı Banias, onu Dothan izledi. Pentium M markalı işlemciler, Core marka çift çekirdekli mobil Yonah CPU ile modifiye edilmiş bir mikro mimari ile başarılı oldu.

Pentium M, Intel için yeni ve köklü bir ayrımı temsil etti çünkü masaüstü odaklı Pentium 4'ün düşük güçlü bir versiyonu değil, bunun yerine Pentium III Tualatin tasarımının ağır biçimde değiştirilmiş bir versiyonu (kendisi Pentium II çekirdek tasarımına dayanıyordu) , Bu da Pentium Pro'nun geliştirilmiş bir evrimi idi). Dizüstü bilgisayarın pil ömrünü uzatmak için hayati bir özellik olan güç verimliliği için optimize edilmiştir. Çok düşük ortalama güç tüketimi ve masaüstü işlemcilerden daha düşük ısı çıkışı ile çalışan Pentium M, Pentium 4'ün (Pentium 4-Mobile veya P4-M) dizüstü bilgisayardan daha düşük bir saat hızı ile çalışıyor ancak benzer performansa sahip - 1,6 GHz Pentium M, tipik olarak 2.4 GHz Pentium 4-M'nin performansını elde edebilir ya da aşabilir. [1] Pentium M 740, yaklaşık 7400 MIPS ve 3.9 GFLOPS (SSE2 kullanılarak) gerçekleştirmek için test edilmiştir. [2]

Pentium M, Pentium III'ün yürütme çekirdeğini bir Pentium 4 uyumlu veri yolu arayüzü, gelişmiş bir yönerge çözme / öne çıkarma önbelleği, gelişmiş şube tahmin, SSE2 desteği ve çok daha büyük bir önbellek ile birleştirdi. Genellikle güç gerektiren ikincil önbellek, yalnızca erişilen bölümü açan bir erişim yöntemi kullanır. Büyük önbellekteki temel amaç, L2 önbelleklerinin çoğu kapalı olsa dahi, işlemciye hala uygun boyutta bir bölümünü elinde bulundurmaktı ancak boyutu, performansda hoşgeldiniz geliştirmeye yol açtı.

Diğer enerji tasarrufu yöntemleri arasında, dinamik olarak değişen saat frekansı ve çekirdek voltajı bulunur ve Pentium M, enerji tasarrufu yapmak için sistem boşta iken SpeedStep 3 teknolojisi (SpeedStep'in önceki sürümlerine göre daha fazla uyku kademesi olan) kullanarak saat hızını azaltır. Bu teknoloji ile 1.6 GHz Pentium M, 600 MHz, 800 MHz, 1000 MHz, 1200 MHz, 1400 MHz ve 1600 MHz hızlarında etkili bir şekilde çalışabilir; Bu ara saat durumları, CPU'nun koşullara uyması için CPU'nun saat hızını daha iyi ayarlamasına izin verir. Pentium M'nin güç gereksinimleri rölantide 5 watt'dan tam yükte 27 watt'a değişir. Bu, dizüstü bilgisayar üreticileri için Pentium M'yi küçük dizüstü bilgisayarlara eklemelerine izin verdiği için yararlıdır.

Intel, Pentium M'yi yalnızca mobil bir ürün olarak pazarlamış olsa da, AOpen, DFI ve MSI gibi anakart üreticileri, meraklıları, HTPC, iş istasyonu ve sunucu uygulamaları için tasarlanmış Pentium M uyumlu panolar gönderiyor. Bir adaptör, CT-479, ASUS tarafından Soket 478 Pentium 4 işlemcileri için tasarlanan seçili ASUS anakartlarda Pentium M işlemcilerin kullanılmasına izin vermek için geliştirildi. Shuttle Inc, düşük enerji tüketimi ve minimum soğutma sistemi gürültüsü için pazarlanan, paketlenmiş Pentium M masaüstü bilgisayarlar sunmaktadır. Pentium M işlemcileri, gömülü sistem üreticilerinin ilgisini çekiyor; çünkü Pentium M'nin düşük güç tüketimi, fansız ve minyatür gömülü PC'lerin tasarımına izin veriyor.