Pekin-Hankou demiryolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski Dazimen tren istasyonu, Jinghan demiryolunun orijinal Hankou terminali. 1900–1903'te inşa edildi, mevcut Hankou tren istasyonu açılışından sonra 1991'de kapatıldı.

Pekin–Hankou veya Jinghan demiryolu (Basitleştirilmiş Çince: 京汉铁路; Geleneksel Çince: 京漢鐵路; pinyin: Jīnghàn Tiělù), ayrıca Pekin– Hankow demiryolu , Pekin'den Hankou'ya, Yangtze Nehri'nin kuzey kıyısında Çin'deki demiryolunun eski adıydı. Demiryolu, Fransız finansmanıyla desteklenen Belçikalı bir şirket tarafından 1897 ve 1906 yılları arasında inşa edildi.[1]

Hankou'da demiryolu vagonları Yangtze Nehri boyunca güney yakadaki Wuchang'a taşındı ve burada Guangdong-Hakou demiryolu ile bağlantı sağlandı. 1957'de Wuhan Yangtze Nehri Köprüsü'nün tamamlanması, iki demiryolunu Pekin-Guangzhou demiryolu olarak bilinen tek bir bitişik demiryoluna bağladı.

Pekin'in Beiping olarak bilindiği 1928'den 1945'e kadar, Pekin-Hankou demiryolu, Beiping-Hankou veya Pinghan demiryolu olarak biliniyordu. İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında Japonların orta Çin'e ilerlemesi Beiping-Hankou Demiryolu Operasyonu olarak biliniyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lee, En-han (1977). China's Quest for Railway Autonomy, 1904-1911: A Study of the Chinese Railway-Rights Recovery Movement. Singapore University Press.