Paul Löbe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paul Löbe, 1924

Paul Gustav Emil Löbe (14 Aralık 1875 – 3 Ağustos 1967) Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) bir Alman politikacısı, Weimar Cumhuriyeti Reichstag üyesi, Weimar Reichstag başkanı ve Batı Almanya Federal Meclisi üyesiydi.

26 Nisan 1933'te Almanya'da Adolf Hitler'in iktidara gelmesinden sonra Löbe, SPD'nin parti başkanlığına seçildi. SPD 22 Haziran 1933'te yasaklandı.

Nasyonal Sosyalistler, 1933 Haziran'ının sonunda Löbe'yi hapsetti. 1933 Temmuz'unun başına kadar Alexanderplatz ve Spandau'daki Berlin hapishanelerinde, ardından Ağustos ortasına kadar ciddi şekilde kötü muameleye maruz kaldığı Breslau-Dürrgoy toplama kampında, ardından Aralık ayı sonuna kadar yine Alexanderplatz cezaevinde kaldı. Serbest bırakıldıktan sonra bilimsel yayınevi Walter de Gruyter'de çalıştı. Löbe'ye daha sonra Hitler'in talimatı üzerine 600 Reichsmark emekli maaşı verildi ve bu emekli maaşı 1945'e kadar ödendi. Goerdeler'in Nazi karşıtı direniş çevresiyle bağlantıları olmasına rağmen, Hitler'e 20 Temmuz 1944'te düzenlenen başarısız suikast girişiminden sonra gerçekleşen toplu tutuklamalar olan Aktion Gitter'in bir parçası olarak 23 Ağustos 1944'e kadar tekrar tutuklanmadı. Suikast ve darbe başarılı olursa kurulacak olan Beck/Goerdeler kabinesinde, Löbe'nin Reichstag başkanı olması planlanıyordu, ancak sorguya çeken Gestapo yetkilileri bundan habersizdi. Breslau'da kısa bir hapishanede kaldıktan sonra, Groß-Rosen toplama kampına yollandı. 1945 baharında II. Dünya Savaşı'nın bitmesiyle serbest bırakıldı.[1]

Serbest bırakıldığında Löbe, Aşağı Silezya'nın (günümüz Polonya'da Kłodzko) Glatz ilçesindeydi ve diğer tüm Alman sakinleriyle birlikte Potsdam Anlaşması kararlarına göre sınır dışı edildi. 1945 yazında, Amerikan işgal bölgesinde yaşadığı Berlin'e gitti ve yeniden SPD'ye dahil oldu. Partinin yeniden inşasında önemli bir rol oynadı ve partinin Berlin Merkez Komitesi'ne üye oldu ve burada SPD'nin Sovyet işgal bölgesinde Almanya Sosyalist Birlik Partisi'ni kurmak için Almanya Komünist Partisi ile zorla birleşmesine şiddetle karşı çıktı. Bu nedenle Sovyet bölgesi SPD'nin Merkez Komitesinden ayrıldı ve bağımsız kalan batı sektörlerinin SPD'sine dahil oldu. 1947'de SPD'nin Dış Politika Komitesi başkanlığına atandı.

1948/1949'da Löbe, oy hakkı olmayan bir Batı Berlin milletvekili olarak, Batı Almanya anayasasını hazırlayan ve kabul eden kurucu meclis olan Parlamento Konseyi'nin bir üyesiydi. Aynı zamanda Konsey'deki SPD meclis grubunun başkan yardımcısıydı. 1949'dan 1953'e kadar Alman Federal Meclisi üyesiydi. Berlinli olduğu için Müttefik kısıtlamaları nedeniyle halk tarafından seçilemedi.

Löbe, hayatının sonuna kadar partide kaldı. 1945'te günlük Das Volk gazetesinin editörü ve daha sonra Berlin'in İngiliz sektöründe SPD'ye yakın bir günlük gazete olan Telegraf'ın ortak yayıncısı oldu. 1949'da, Almanya Avrupa Hareketi'nin kurucu başkanı oldu.[2] 1954'ten ölümüne kadar, amacı Almanya'nın barışçıl bir şekilde yeniden birleştirilmesi olan bir örgüt olan Bölünmez Almanya Danışma Kurulu'nun başkanıydı. 3 Ağustos 1967'de Batı Almanya'nın başkenti Bonn'da öldü ve Berlin şehri tarafından onursal bir mezar verildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Paul Löbe (in English)". Gedenkstätte Deutscher Widerstand [German Resistance Memorial Center] (İngilizce). 6 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2022. 
  2. ^ Mittag, Jürgen (2009). Vom Honoratiorenkreis zum Europanetzwerk: Sechs Jahrzehnte Europäische Bewegung Deutschland In: 60 Jahre Europäische Bewegung Deutschland [From Honorary Circle to European Network: Six Decades of the European Movement in Germany. In: 60 Years of the European Movement in Germany] (PDF) (Almanca). Berlin. s. 15. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Eylül 2022.