Parma Manastırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Parma Manastırı
La Chartreuse de Parme
1884 yılında yapılan Fransızca baskının kapağı
YazarStendhal
ÜlkeFransa
DilFransızca
TürPsikolojik roman
Yayım6 Nisan 1839

Parma Manastırı (Fransızca: La Chartreuse de Parme), ilk baskısı 1839 yılında yapılan, Fransız yazar Stendhal'in romanı. Türkçeye birçok kez çevrilmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Napolyon'un Elba adasından 1815'te dönüşünü öğrenen genç aristokrat Fabrizio del Dongo, muhafazakar babasının Como Gölü kıyılarında bulunan kalesini terk eder ve Napolyon'un yanında Waterloo Savaşı'na katılmak için Belçika'ya gider. Savaştan sonra memleketine dönen Fabrizio, hain muamelesi görür. Kendisine gizlice aşık olan teyzesi Sanseverina Düşesi'nin tavsiyesi üzerine Fabrizio, içine sinmese de, kilisede kariyer yapmaya karar verir.

Sanseverina Düşesi'nin sevgilisi ve müstakbel kocası Kont Mosca'nın ilk kemanlardan birini çaldığı Parma Dükalığı'nın küçük avlusu, entrikalarla kaynamaktadır. Parma'da başpiskoposluk görevini üstlenmeden önce Fabrizio, bir oyuncunun dikkatini çekmek için bir düelloda rakibini öldürür ve kendisini, komutanın kendisine aşık olan kızı Clelia Conti'nin onu kesin olarak kurtaracağı zaptedilemez bir kalede hapsedilmiş bulur.

Fabrizio ve Clelia arasındaki ilişki, genç adam rahip olduktan ve kız evlendikten sonra da devam eder. Çocuklarının ve ardından Clelia'nın kendisinin ölümü, Fabrizio'yu görevinden ayrılmaya zorlar ve Fabrizio, Parma yakınlarındaki Carthusian manastırına çekilir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Garzanti, Aldo (1974) [1972]. Enciclopedia Garzanti della letteratura (İtalyanca). Milan: Garzanti. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]