Parkinson hastalığının bulgu ve semptomları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Parkinson hastalığının bulgu ve belirtileri değişkenlik gösterir. Parkinson hastalığı hareketleri etkileyerek motor belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Motor olmayan (non-motor) semptomlar da oldukça sık görülür. Başlıca non-motor semptomlar disotonomi, bilişsel ve nöro-davranışsal problemler, duyu ve uyku bozuklukları olarak gösterilebilir. Parkinson hastalığını taklit eden diğer hastalıklar Parkinsonian Hastalıklar olarak tanımlanır.

Motor belirtiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Parkinson hastalığı sebebi ile bukulmus sekilde yuruyen hastanin 1892 yilinda resmedilmis hali. Fotoğraf kayangi: Nouvelle İconographie de la Salpètrière, vol. 5.

Dört motor belirti Parkinson hastalığında kardinal semptomlar olarak kabul edilir: Hareketlerde yavaşlama (bradikinezi), tremor (titreme), rijidite (sertlik) ve postüral dengesizlik.[1] Parkinson hastalığında tipik olarak bulgular asimetrik olarak ortaya çıkar ve ileri aşamalarda bazı istisnalar dışında genel olarak iki taraflı olarak ilerler. Diğer motor belirtiler şu şekilde özetlenebilir: Azalmış kol hareketi, öne doğru bükülmüş duruş, küçük adımlarla yürüme gibi postüral bozukluklar ve yürüme bozuklukları; konuşma ve yutma bozuklukları; maske benzeri yüz ifadesi, küçük el yazısı gibi motor bulgular sık olarak görülebilen bazı bulgulardır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Jankovic J (Nisan 2008). "Parkinson's disease: clinical features and diagnosis". J. Neurol. Neurosurg. Psychiatr. 79 (4). ss. 368-376. doi:10.1136/jnnp.2007.131045. PMID 18344392. 19 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2016.