Pai Mei

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pai Mei (Çince: 白眉; Wade-Giles: Pai Mei; pinyin: Bái Méi; kelime anlamı Beyaz Kaş) Quentin Tarantino’nun filmi Kill Bill’de bir karakterdir. Bu karakter Çin’de yaşamış Bak Mei adlı bir savunma sanatı ustasından esinlenilerek yaratılmıştır. Filmde Gordon Liu tarafından canlandırılan Pai Mei, Beatrix Kiddo, Bill ve Elle Driver’ın ustasıdır. Gordon Liu'nun ağabeyi Chia-Liang Liu, 1980 yapımı Hung wen tin san po pai lien chiao adlı filmde Pai Mei’ye karşı dövüşen bir kahramanı canlandırmıştı. Kill Bill'in Pai Mei versiyonu diğer filmdekilere göre daha az kötüdür; daha önceki filmlerde Pai Mei ağzı bozuk, vatan haini olarak resmedilmiştir.

Tarihsel Kişiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Bill'in anlatımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bill Kiddo’ya Pai Mei’yi anlatırken şöyle der:

... En büyük dövüş ustalarından biri olan Beyaz Lotus Rahibi. Kimilerine göre 1003 yılında Çin’de, Beyaz Lotus Klanının başrahibi Pai Mei bir gün yolda yürürken yolun karşısından gelen bir Shaolin rahibiyle karşılaşır. İkisinin yolları karşlaştığı sırada, nedense Pai Mei’yin cömertliği tutar ve rahibe hafifçe başını eğerek selam verir. Ancak selamının karşılığını alamaz. Rahip Pai Mei’ye kasıtlı olarak hakaret mi etmektedir, yoksa bu cömert sosyal jesti görmemiş midir? Rahibin amacını bilemiyoruz. Tek bildiğimiz sonuçları: Ertesi sabah Pai Mei Shaolin tapınağının önünde belirir. Tapınağın başrahibinden hakaretin bedeli olarak rahibin başını Pai Mei’ye vermesini ister. Başrahip önce Pai Mei’yi teselli etmeye çalışır, ancak Pai Mei’yin yatışmayacağını geç de olsa anlar. Bundan sonra Shaolin Tapınağında katliam başlar; içerideki 60 rahip Beyaz Lotus yumruğuyla öldürülür.

Bill ardından Kiddo’ya Pai Mei'yin "Beş Nokta Avuç Patlayan Kalp Tekniği"’nden bahseder. Bu teknikte kalbini çevreleyen beş noktaya vurulduğunda, rakip beş adım attıktan sonra kalbi tam anlamıyla patlamaktadır. Bill Pai Mei’yin bu tekniği kimseye, hatta kendisine bile öğretmediğini söyler. Ancak filmde Kiddo’nun bu tekniği öğrendiğini görürüz. Kiddo bu tekniği kullanarak Bill’e saldırır ve onu öldürür.

Pai Mei'in katı eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Önce Pai Mei Kiddo'yu eğitmek istemez, kadınlara karşı (özellikle de beyaz ve Amerikalı kadınlara) açık bir nefret sergiler. Ancak Bill onu ikna etmeyi başarır. Pai Mei en başından itibaren Kiddo'ya sürekli hakaret eder. Kiddo sinirlenmesine rağmen karşılık vermeye cesaret edemez. Pai Mei onun öfkesini farkeder ve ona bir kılıç alıp kendisiyle dövüşmesini söyler. Pai Mei silahsız olarak Kiddo'yu kolayca alt eder; ve bundan sonra her dediğine "bir köpek gibi" itaat etmesini söyler.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Elle Driver Pai Mei'in yanında eğitimi sırasında ona hakaret eder, ona "zavallı yaşlı deli" der. Pai Mei anında sağ gözünü oyar. Driver ise onu zehirleyip öldürerek öcünü alır.