P.O.D.

Vikipedi, özgür ansiklopedi

P.O.D. (Payable On Death) 1992'de San Diego'da kurulan bir Amerikan Alternative Metal grubudur.

Grup dünya çapında 12 milyon satış rakamına ulaşarak grammy adaylığı başarısı ile büyük bir kitle edinmiştir. 1991-1993 yılları arasında Marcos Curiel ve Noah '' Wuv '' Bernardo tarafından kurulan Eschatos ile Metallica, Slayer gibi çeşitli trash metal, heavy metal gruplarının coverları ile çeşitli partilerde vokalsiz bir şekilde çalmaya başlarlar.

Wuv'ın kuzeni olan Sonny Sandoval'ın annesinin vefatı sonrası gruba çağırır. Grup, Still Payin' Dues Dvdsinde bunu net bir şekilde anlatıyor. Eschatos, bas gitarist olan Gabe Portillo'yu bulur ve grubun adı P.O.D. olarak değişir.

Snuff the Punk ve Brown (1994–1998)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir demo kaydeden P.O.D., 1994 yılında konserler için bas gitariste ihtiyacı olan grup, Traa Daniels'ın katılmasıyla tam halini alır. Wuv'ın babası olan Noah Bernardo Sr., Rescue Records'ı kurar ve grubunda menajerliğini üstlenir. 1994-1997 yılları arasında Rescue Records'tan Snuff the Punk, Brown, Payable On Death Live albümlerini yayınlar. Tim Cook kendilerini The Where-House Bartlesville, Oklahoma'da görmesiyle grup performansıyla Tim Cook'u sarsar ve Cook şu cümleleri kurar: '' Gözyaşlarımla mekanın gerisinde durdum, bu şimdiye kadar gördüğüm en büyük şeydi. '' Bir süre sonra Tim Cook, P.O.D. menajeri olur. Kısa bir süre sonra Sony müziğe ait Essential Records'la 100 Bin Dolarlık bir anlaşma imzalayan grup için Tim Cook şu cümleleri kurar: '' Tanrı'nın P.O.D. için büyük planları var. ''

1998 yılı geldiğinde Atlantic Records'tan John Rubeli'nin gruba görmesiyle her şey değişecektir. Sunset Strip'teki The Roxy de grubu izlerken büyük bir hareket olarak gördüğü gruba hızlı şekilde anlaşma götürerek bu andan itibaren her şey daha da büyümeye başlayacaktır.

The Fundamental Elements of Southtown ve Satellite (1999–2002)[değiştir | kaynağı değiştir]

1999'da üçüncü stüdyo albümünü yayınlayan P.O.D., MTV'nin büyük desteğini alır. Southtown ve Rock the Party (Off the Hook) videoları ile MTV TRL'de 1 numara'ya ulaşır. Little Nicky film müziği olarak Prodüktör Rick Rubin ile School of Hard Knocks'ı kaydeden P.O.D. listeleri haftalarca 1 numaradan inmemiştir. Bu arada platin plak yolundadır. 11 Eylül'de çıkardıkları Satellite albümü ile P.O.D. artık adını tarihe altın harflerle yazdıracaktır.

İlk single '' Alive '' video'su ile MTV ve MTV2'de üst basamaklardan inmeyen şarkı büyük bir modern rock hit'i olmuştur. 2002'de en iyi Hard Rock Performansı ile de grammy'ye aday olan parça gruba büyük bir popülerlik kazandırmıştır. Bir sonraki single Youth of the Nation, Santana High School, Columbine High School, ve Granite Hills High School, olayları etkileri ile ortaya çıkan parça 2003 yılında gruba tekrar grammy adaylığı getirmiştir. Ayrıca P.O.D., Carlos Santana'nın Shaman albümünde '' America '' isimli ortak bir yapmıştır.

Grup Satellite ile 3'lü platin plak alarak, en büyük süksesini yakalamıştır.

Payable on Death ve Testify (2003–2006)[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılı grup için karışık bir dönem olarak başlar. Gitarist Marcos Curiel gruptan ayrılır fakat Curiel gruptan atıldığını söyler. Yerini Living Sacrifice gitaristi Jason Truby doldurur. The Matrix Reloaded için '' Sleeping Awake '' kaydını çıkaran P.O.D. 4 Kasım 2003'te kendi ismini taşıyan Payable On Death albümüyle ve yeni gitaristi Truby ile sıkı bir dönüş yapar. Albüm daha karanlık ve melodik yapıya sahip olup, 520,000 üzerinde satış rakamı yakalayarak altın sertifikasını alır. Will You ve Change the World parçalarını single olarak seçen grup iki parça'ya da video çekmiştir.

2005 yılı aralık ayında yeni albümü Testify'ı yayınlayacak iken 24 ocak gününe çekilen albümden ilk single, o dönemlerde şimdiki popülerliği olmayan Katy Perry düeti olan '' Goodbye for Now '' olmuştur ve şarkı büyük bir sükse yaparak radyo'lar da, MTV listeleri, Billboard listeleri gibi çeşitli televizyon programları da olmak üzere uzun süre etkisi devam etmiştir. Testify albümü ilk haftasında 500.000 üzerinde satış rakamı yakalamıştır.

11 Ağustos 2006 tarihi geldiğinde grup Atlantic Records'ı bıraktığını anlatan bir mesaj yayınlar. Şirketin artık eskisi gibi olmadığını yapısını değiştirdiğini fark eden P.O.D., Atlantic Records'tan hit parçalarının bulunduğu ve içinde iki parça bulunduran bir toplama yayınlanmasıyla şirketten ayrılır.

When Angels & Serpents Dance (2007–2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun menajeri Myspace sayfalarından Jason Truby'nin gruptan kendi kararıyla ayrılmasıyla Marcos Curiel gruba geri döner. Jimmy Kimmel performansıyla seneye giren P.O.D., Curiel'in döndüğünü de duyurmuş olur. When Angels & Serpents Dance, grup elemanlarına göre bir köklere dönüş olduğunun kanıtıdır. Albümde Suicidal Tendencies vokalisti Mike Muir, Helmet vokalist ve gitaristi Page Hamilton, Gospel Choir ve The Marley Sisters yer almaktadır. İlk single '' Addicted '' olmuştur. INO/Columbia'dan yayınlanan albüm ilk hafta 34.000 üzerinde satış yaparak dünya çapında 200.000 üzerinde satış yakalamıştır.

Murdered Love (2010–2013)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir süre sessizlik içine giren grup, müzik endüstrisinden vazgeçtiklerinden sonra D.I.Y. (Do It Yourself) yolunda yürüme kararı alarak 2012'de sekizinci albümü ile geri döner. İlk hafta 16.000 üzerinde satış yakalayan Murdered Love, grubun The Fundamental Elements of SouthtownSatellite ve Payable on Death albümlerinin prodüktörü olan Howard Benson ile çalışmıştır. Albümdeki '' Eyez '' parçasını Hatebreed vokalisti Jamey Jasta ile kaydeden grup, '' On Fire '' parçası da dahil olmak üzere internet sitelerinden free olarak paylaştılar. Albümde ayrıca Cypress Hill'den tanıdığımız Sen Dog düeti ve The Psycho Realm'den Sick Jacken ile düet yapılmıştır. İlk single ve video Lost in Forever (Scream) olarak karşımıza çıkar ve ardından Beautiful ve son video Murdered Love olmuştur.

So-Cal Sessions ve The Awakening (2014-2015)[değiştir | kaynağı değiştir]

P.O.D. eski parçalarının arasından seçtiği şarkıları akustik bir hale dönüştürerek fanların büyük isteğiyle PledgeMusic üzerinde finanse edilerek yapılır.

2015 yılının Ağustos 21'i olduğunda ise P.O.D., ilk konsept albümünü yayınlar, Albümdeki her şarkı birbirine bağlı olarak ilerler. Reklam unsuruna çok önem verilmeyen albüm, büyük bir sanatın parçası olarak övgüler alarak uzun bir geçmişi olan grubun bir tarih daha yazdığına değinen eleştirmenler albüm için yılın albümlerinden olduğunu teyit etmektir.

İki parça ile desteklerini sunan albümde In This Moment vokalisti Maria Brink ve Sick of it All vokalisti Lou Koller yer almaktadır.

Grup üyeleri ve görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Snuff the Punk (1994)
  • Brown (1996)
  • The Fundamental Elements of Southtown (1999)
  • Satellite (2001)
  • Payable On Death (2003)
  • Testify (2006)
  • When Angels & Serpents Dance (2008)
  • Murdered Love (2012)
  • Socal Sessions (2014)
  • The Awakening (2015)

San Diego Müzik Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1999 - Best Hard Rock Artist
  • 2000 - Best Hard Rock Artist

Amerikan Müzik Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2003 - Favorite Contemporary Inspirational Artist (nomination)