Oniwaban

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Oniwaban (Japonca御庭番) veya niwaban niwaban (庭番), Edo döneminde hükûmet tarafından istihdam edilen gizli ajanlar (onmitsu) grubuydu. 8. Tokugawa şogunu Tokugawa Yoshimune (1684-1751) tarafından kurulmuş olup şogunun doğrudan komutası altındaydılar ve gizli istihbarat operasyonlarından sorumluydular. Gerçekte, çalışmaları daha çok Edo şehri hakkında herhangi bir haberi şoguna bildirmekten ya da kırsal kesimdeki durumları incelemek ve rapor etmek için gizli kalmaktan ibaretti. Faaliyetleri, şogunun doğrudan emirleri altında da olsa, şogunluğun müfettişleri ve genel müfettişlerininkiyle karşılaştırılabilirdi.

Dönemin tarihi oyunlarının ve romanlarının çoğu, onları popüler kültürde bu zamana kadar devam eden bir gelenek olan casus veya ninja olarak tasvir etti. Oniwaban, genç yaşlıların komutası altında hizmet ettikleri Edo şogunluğu sırasında şogun iç sarayında erkek sunuculardı. Şogunun güvenliği için güvenliği sağlayan ve her şeyi kontrol eden Edo Kalesi'nin de muhafızlarıydılar. Yabancılarla temasları konusunda kendilerine kısıtlamalar getirildi ve sadece meslekleri dahilinde evlenebilirlerdi.[1]

Ninja olarak ortaya çıkan Oniwaban, Edo şogunluğunun kurulmasının ardından faydalarını kaybetti. Sıralamada nispeten düşük olsalar da, şogun ile doğrudan iletişim kurabildikleri için, bir miktar güç elde edebildiler. Aralarından bazıları yakın danışman olabildiler veya diplomatik elçi olarak gönderildiler.

Adlarındaki bahçe veya avlu anlamına gelen "niwa" karakteri, Edo Kalesi'nin bahçesinde kaldıkları söylentisine atıfta bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Japan Ninja Council. "Ninja History: Frequently Asked Questions from Japan". Nick Gray. 16 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021.