Omegle

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Omegle
OluşturanLeif K-Brooks
URLhttp://www.omegle.com
SloganİngilizceTalk to strangers!
(Yabancılarla konuş!)
Ticari?Evet
Site türüÇevrimiçi sohbet
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Başlama tarihi25 Mart 2009
Bitiş tarihi8 Kasım 2023
Geçerli durumKapandı

Omegle, kullanıcılarına üyelik gerektirmeksizin internet üzerinde yabancılarla sohbet etme olanağı tanıyan bir internet sitesidir. 2009 yılında 18 yaşındaki Leif K-Brooks tarafından kurulmuştur. "Omegle" Yunan alfabesinin 24. ve son harfi olan Omega'nın değiştirilmiş hâlidir ve omega(Ω) harfi sitenin logosunda yer almaktadır. 14 Mart 2010 tarihinde görüntülü sohbet etme özelliğini kullanıcılarına sunmuştur.

Mart 2009'da kurulmasından kısa süre sonra Omegle, günde 150.000 kez görüntülenmiş ve büyük rakamlara ulaşmıştır.

Özellikler ve Güvenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Omegle'de 3 kullanıcıyı birbirine bağlayan "casus modu" bulunmaktadır. Bu modda bir kullanıcı diğer iki kullanıcıya kendi seçtiği bir soruyu yöneltmekte ve diğer iki kullanıcının soru hakkındaki tartışmalarını tartışmaya dâhil olmaksızın izleyebilmektedir. Omegle yeni kullanıma sunduğu özelliği ile benzer beğenileri ve/veya ilgi alanları bulunan kullanıcıları buluşturmayı hedeflemektedir. Facebook üzerindeki beğeniler veya ikincil olarak eklenen beğeniler ortak arkadaşlar bulmak için kullanılabilmektedir.

Omegle, reCAPTCHA olarak bilinen anti-spam yazılımını kullanmaktadır. Böylelikle çeşitli botlar tarafından gönderilen spam içerikli mesajlar tespit edilebilmekte ve bunların siteye erişimi engellenebilmektedir.

Bilgisayar hafızasında kayıtlı bulunan videolar bir program kullanılarak karşıdaki kişiye canlı görüntü gibi sunulabiliyor. Böylelikle karşıdaki kişinin tepkileri yine başka bir bilgisayar programı kullanılarak kaydedilebiliyor ve bu görüntüler karşıdaki kişinin haberi olmadan pornografik sitelerde yayımlanarak ekonomik çıkar elde edilebiliyor. İş bu nedenden ötürü bu sitede görüntülü konuşma yapmak güvenli değildir.

Platformun sonu[değiştir | kaynağı değiştir]

14 yıllık bir süreden sonra 8 Kasım 2023'te Omegle'nin kurucusu Leif K-Brooks, Omegle'nin resmî sitesinde bir duyuru yayınladı:

Omegle savaşı kaybedildi ama internete karşı savaş tüm hızıyla devam ediyor. Hemen hemen her çevrimiçi iletişim hizmeti Omegle ile aynı türden saldırılara maruz kalmıştır; Bazıları çok daha büyük kaynaklara sahip çok daha büyük şirketler olsa da hepsinin bir yerlerde kırılma noktaları var. Durum bir an önce değişmediği sürece, aşık olduğum İnternet'in varlığının sona erebileceğinden ve onun yerine TV'nin güçlendirilmiş versiyonuna daha yakın, büyük ölçüde pasif tüketime odaklanmış, çok daha az tüketime sahip bir şeye sahip olacağımızdan endişeleniyorum. Aktif katılım ve gerçek insani bağlantı fırsatı. Bu size kötü bir fikir gibi geliyorsa lütfen çevrimiçi haklarınız için mücadele eden bir kuruluş olan Electronic Frontier Foundation'a bağış yapmayı düşünün. Omegle'yi olumlu amaçlar için kullanan herkese ve sitenin başarısına herhangi bir şekilde katkıda bulunan herkese tüm kalbimle teşekkür ederim. Senin için savaşmaya devam edemediğim için çok üzgünüm.

Samimi olarak, Leif K-Brooks Kurucu

Yapılan bu duyuru bir özettir. Devamı Omegle'nin resmî sitesinde bulunmaktadır.[1][2]

Türkiye'de Erişime Engellenmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sitede açılmış olan kameralı sohbetin tam olarak moderasyonunu gerçekleştiremeyen ve bu yüzden birçok ülkede yasaklanan Omegle 5651 sayılı kanun uyarınca 09/06/2014 tarihinde alınan mahkeme kararıyla beraber Türkiye'de de erişime engellenmiştir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Omegle". www.omegle.com. 7 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  2. ^ "Omegle the video chat site has officially shut down forever". X (formerly Twitter). 11 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  3. ^ "Omegle in Turkey". 30 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]