Olga

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Olga, Mehmet Celal'in 1894 yılında Maarif dergisinin 155. sayısında yayınladığı küçük hikâyelerinden biridir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir genç ormanlık alanın deniz kıyısında uykudan uyanır ve arkadaşı ile birlikte ormanda gezinirken bir kıza rastlarlar. Kızın adı Olga'dır. Olga, sevdiği gence verilmemiş bir Hristiyandır. Sevdiği genç verem hastalığından öldükten sonra Olga da bu acıya dayanamaz. Bir rahibenin yardımı ile Olga da rahibe olmaya karar verir.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

İki erkek arkadaş, Olga, Olga'nın annesi ve babası, Olga'nın zorla evlendirilmek istenildiği genç, sevdiği genç Pedro, rahibe, Pedro'nun veremden ölmüş annesi, babası ve amcası

  • Olga: 16 yaşındadır. Siyah saçlı, kara gözlü, baygın bakışlı birisidir. Özel hocalardan iyi eğitim almıştır. Şiirle ilgilenir. Amcasının oğlu Pedro'yu sever fakat ailesi onu zengin biri ile evlendirmek ister. Sevgilisi ölünce rahibe olmaya karar verir.
  • Olga'nın ailesi: Olga'nın anne ve babası hikâyenin tamamlayıcı şahıslarıdır. Hikâyede isimleri belirtilmemiştir. Anne ve baba birbirlerini sevmeden evlenmişlerdir. Kızları Olga'nın da zengin biriyle evlenmesini isterler. Hikâyenin hüzünlü sonu onların evlilik anlayışında sakatlık meydana getirir.
  • Pedro: Olga'nın amcasının oğlu ve sevgilisidir. Hikâyede anne ve babası gibi Pedro da veremden ölür. Olga'ya aşıktır fakat evlenmelerine izin verilmez.

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye iç içe girmiş birkaç vakadan meydana gelir. Birinci kısımda iki arkadaş ormanda dolaşır; İkinci kısım Olga'nın anlattığı hikâye ile oluşur. I. kısım yaşanmakta iken II. kısım yaşanmıştır.

Teknik bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şahıslar hakkında pek fazla bilgi verilmeyen hikâyede, tasvirler önemli bir yer tutar. Hakim bakış açısı kullanılmıştır. Yazar olayları anlatırken yorumlarda da bulunur. Yorumlar olaydan pek kopmaz.