Şavşat Çayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Okçular Deresi sayfasından yönlendirildi)

Şavşat Çayı, Artvin ilinin Şavşat ilçesindeki akarsulardan biridir. Arsiyan Dağları'ndaki Sahare Dağı’nın etkelerinden kaynaklanması nedeniyle temiz bir suya sahiptir. Osmanlı yönetiminin son dönemimde, 1874 yılında Şavşeti ve Klarceti bölgelerini gezen Rus ordusunda görevli general ve coğrafyacı Giorgi Kazbegi günlüklerinde, Arsiyan Dağları'nın bu kısımda kayalık karaktere büründüğünü ve Şavşat Çayı'nın üst kaynaklarını tamamen ulaşılamaz hale getirdiğini yazar.[1]

Şavşat Çayı, kışın suyu azalmasına karşın, baharda coşkun bir akışa sahiptir. Sağdan Mansurati Deresi’ni, soldan Amaneli, Soporo, Hantuşeti, Balvana ve Kuçeni derlerini alır. Şertuli’de Şavşat Çayı ile İmerhevi Çayı birleşir.[2] Bu noktadan sonra akarsu Okçular Deresi adını alır.

Şavşat Çayı, Şavşat ilçesinin en büyük akarsuyudur. Bu akarsudan ilk kez Gürcü kralı IV. Bagrat döneminde (1027-1072) yazılı bir kaynakta söz edilmiştir.[2] Bugün Şavşat Çayı üzerinde bir adet baraj ve "Şavşat HES" adını taşıyan bir HES bulunmaktadır. Şavşat HES'in kurulu gücü yaklaşık 15 MW'tır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]