Ofelia Schutte

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ofelia Schutte
Tam adıOfelia Schutte
Doğumu1945
OkuluGüney Florida Üniversitesi, Yale Üniversitesi
İlgi alanlarıFeminist teori, Latin Amerika felsefesi, Friedrich Nietzsche, Kıtasal felsefe, Kültür felsefesi, Postkoloniyal feminizm

Ofelia Schutte (d. 1945), 2004 yılından bu yana Felsefe Profesörü olarak, 1999'dan 2004 yılına kadar da Kadın Çalışmaları Profesörü olarak (ve bölüm başkanı olarak) görev yaptığı Güney Florida Üniversitesi'nden emekli felsefe profesörüdür.[1] Schutte birçokları tarafından kıdemli bir Latin feminist filozof olarak görülmektedir ve Latin Amerika Felsefesi alanını Amerika Birleşik Devletleri'nde başlatmakta önemli bir rol üstlenmiştir.

Eğitim ve kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Schutte lisansını İngilizce alanında Barry College'dan 1966 yılında aldı.[2] Lisansını aldıktan sonra, İngilizce alanında yüksek lisans derecesini 1969'da Miami Üniversitesi'nden ve 1970 yılında felsefe yüksek lisansını yine Miami Üniversitesi'nden aldı ve Friedrich Nietzsche ve Alman felsefesini takiben Immanuel Kant üzerinde odaklandığı felsefe doktorasını 1978'de Yale Üniversitesi'nde tamamladı.

Eğitimini sürdürürken, Schutte Miami Üniversitesi'nde felsefe ve İngilizce eğitmeni olarak hizmet verdi. Doktorasını aldıktan sonra, Florida Üniversitesi'nde Sosyal Bilimler Yardımcı Doçenti pozisyonunu kabul etti, bir yıl sonra da Felsefeye geçiş yaptı. 1984 yılında Doçent, 1994 yılında ise Profesör unvanını aldı. Florida Üniversitesi'nde 20 yıllık öğretmenlik kariyerinden sonra, 1999 yılında Güney Florida Üniversitesi'ne taşındı ve burada Kadın Çalışmaları Bölümü'nün başkanlığını üstlendi. 2004 yılında, Kadın Çalışmaları bölümünden ayrıldı ve Felsefe Profesörü oldu. 2012 yılında emekli oldu.

Araştırma alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalışmalarında feminist ve pro-Latin söylemler dahil olmak üzere, Schutte modern söylemde feminist Latin felsefesinin "değişmez" bir savunucusu olarak görülmüştür ve feminist Latin felsefesi alanında bir lider olarak kabul edilmiştir. Araştırmalarından bazıları Bunting ve Fulbright bursları altında yürütüldü. Hedeflerinden biri marjinal nüfusları kültürel asimilasyona bağlamaya çalışmadan incelemektir. Tüm kültürlerarası etkileşimi doğası gereği ölçülemez olarak konumlandırmıştır.[3]

Yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

Schutte'ün ilk yayınları Friedrich Nietzsche'nin feminist yorumu oldu: tezi ve aynı başlıklı ilk kitabı, Nihilizmin Ötesinde: Maskeler Olmadan Nietzsche. Bu kitapta, Nietzche'nin düalizmi yıkma çabalarını onaylar ve nihilizmin düalist felsefenin bir parçası olduğunu reddeder. Ancak, Nietzsche'nin çalışmalarında yer verdiği siyasi tavsiyeleri eleştirir. İkinci kitabı, Latin Amerika Felsefesinde Kültürel Kimlik ve Sosyal Kurtuluş'ta 20. yüzyıl Latin Amerika'sında aktivist hareketlerin etkileşimi, aktivist hareketleri ve bunların ardındaki ilerici felsefeleri tartıştı. Bu kitap Latin Amerika felsefesini ve söylemini Amerika Birleşik Devletleri'ne getiren bir araç oldu. Schutte aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nde Latin Amerika üzerine yayın yapan ilk filozoflardandır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ DesAutels, Peggy. "Ofelia Schutte: September 2013". Highlighted Philosophers. American Philosophical Association. 1 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2017. 
  2. ^ Schutte, Ofelia. "Curriculum Vitae" (PDF). 29 Eylül 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2017. 
  3. ^ Bardwell-Jones, Celia T (1 Ocak 2008). "Border Communities and Royce: The Problem of Translation and Reinterpreting Feminist Empiricism". Journal of Speculative Philosophy: A Quarterly Journal of History, Criticism, and Imagination. 22 (1). ss. 12-23. 
  4. ^ Martín-Alcoff, Linda (Yaz 2004). "Schutte's Nietzschean Postcolonial Politics". Hypatia: A Journal of Feminist Philosophy. 19 (3). ss. 144-156.