Oda Boro

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oda Boro
Oda ve Sadun Boro
DoğumOda Olga Berta Pietsch
7 Aralık 1935(1935-12-07)
Stettin, Pomeranya (şimdiki Szczecin, Polonya)
Ölüm21 Mayıs 2020 (84 yaşında)
Bodrum, Muğla
MeslekAna Okulu Öğretmeni, Denizci
Çocuk(lar)Kısmet Deniz Polat

Oda Olga Berta (Pietsch) Boro, (d. 7 Aralık 1935, Stettin, Almanya - ö. 21 Mayıs 2020, Bodrum, Muğla), müstakil teknesiyle dünyayı birlikte dolaştıkları ilk Türk denizcisi Sadun Boro'nun Alman asıllı eşidir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oda Olga Berta Pietsch, 7 Aralık 1935 tarihinde, İkinci Dünya Savaşı öncesinde Almanya'ya ait olan fakat günümüzde Polonya sınırları içinde kalan Stettin şehrinde doğdu.[1] Hâkim olan babası II. Dünya Savaşı'nda Ruslar'a esir düşmüş, bir daha kendisinden haber alınamadı. Annesi, kocasını kaybettikten sonra çocuklarıyla birlikte Batı Almanya'ya kaçtı.

Oda Olga Berta Pietsch ile Sadun Boro 1958 yılında tanıştı. Caddebostan'daki çekek yerinde yıllarca sonradan dünyayı dolaşacak tekneleri Kısmet'in inşa ve donatısıyla uğraştılar. Teknede kullanılan pek çok yelkeni Oda Boro dikti. Sadun ve Oda Boro çifti evlendikten sonra, nikah hediyeleri bile tekne malzemelerinden ibaretti.

1963'te kızağa konularak yapımına başlanan 10,5 metrelik yelkenli teknesi Kısmet ile dünya seyahatine çıkan Sadun-Oda Boro çifti, Kanarya Adaları'ndan alıp Miço adını verdikleri kedileriyle beraber bu seyahati 3 yılda tamamladılar.

Boro çifti, kızları Kısmet Deniz 8 yaşına basınca, yine Kısmet ile 2 sene sürecek olan seyahatlerinde Karayipler ve Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarını gezdiler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Çintay, Nur (2 Aralık 2012). "Kısmet'te hangi lezzet var?". Sabah Gazetesi. 5 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020.