Nikolay Rayevski

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Nikolay Nikolayeviç Rayevski (RusçaНиколай Николаевич Раевский; 25 Eylül 1771 — 28 Eylül 1829[1]), Napolyon Savaşları sırasında komuta becerileriyle ün kazanmış bir Rus general ve devlet adamıydı. Ailesi Rus toplumunda ve kültüründe kalıcı bir miras bıraktı.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Nikolay Rayevski, Sankt-Peterburg'da doğdu.[2] Uzak İskandinav ve Lehistan-Litvanya kökenli olduğu düşünülen soylu bir aile olan Rayevski ailesinin bir üyesiydi.[3] Ayrıca Büyük Petro'nun büyük büyükannelerinden biri Rayevski ailesine mensuptu.

Nikolay, Napolyon Savaşları'nın patlak vermesiyle ve Rusya'nın başarısız olmasının ardından 25 Nisan 1807'de orduda görev yapmak için askeri kariyerine döndü. Rus ordusunun öncüsü Prens Pyotr Bagration ile birlikte görev yaptı. 1806-1807 seferleri sırasında Rayevski çok sayıda savaşta yer aldı ve 3. dereceden Aziz Vladimir Nişanı ile ödüllendirildi. Heilsberg Muharebesi'nde yaralanan Rayevski, Friedland Muharebesi'nde muhafızlara komuta etti.[4]

Rayevski, Aralıkçılar İsyanı'ndan dört yıl sonra öldü.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Раевский Николай Николаевич 6 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Great Soviet Encyclopedia (Rusça)
  2. ^ Sutherland, 13
  3. ^ According to family traditions, their ancestors left Denmark to settle in Livonia during the fourteenth century and, by the 16th century, had acquired Polish nationality. They were granted the Łabędź coat of arms by King Sigismund III, in the early seventeenth century. See: Sutherland, 12–13.
  4. ^ Sutherland, 19
  5. ^ Sutherland, 199–200

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Borodino'daki Rayevski'nin bataryası, Franz Roubaud'un panoramik tablosu.