Neo (Matrix)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thomas Anderson / Neo
The Matrix karakteri
İlk görünümMatrix
Son görünümMatrix Resurrections
YaratanWachowski Kardeşler
CanlandıranKeanu Reeves
Bilgileri
Takma ad(lar)ıThe One
CinsiyetErkek
MeslekHacker
Seçilmiş kişi
Simülasyonda:
Yazılım mühendisi
Evlilik(ler)Trinity (Matrix)
Doğum ve ölümd. 11 Eylül 1962(1962-09-11)

Neo ya da Thomas A. Anderson (d. 11 Mart 1968, Capital Şehri, Matrix hesabıyla), Wachowski Kardeşlerin yazıp yönettiği Matrix ve üçlemenin devam filmlerinde de yer alan, Keanu Reeves'in canlandırdığı ana karakter.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Thomas Anderson, gündüzleri bir şirkette maaş karşılığı çalışmakta, diğer taraftan geceleri ise hacker olarak çeşitli programlar üretmektedir. Böylece başında Morpheus'un olduğu yasa dışı bir hacker grubunun dikkatini çekmiştir. Bir gün Morpheus ve ekibi ona ulaşır. Morpheus, burada Anderson'dan elindeki haplardan birini seçerek normal hayatına devam etmek ile hayatın gerçeklerini öğrenmek arasında bir tercih yapmasını ister. Bu tercihin sonucunda Morpheus, Anderson'a kurgusal hayat gösteren bir program olan Matrix'in içinde olduğunu gösterir.

Matrix'den uzun yıllar önce makinelerin yapay zekaları insanoğluna karşı çıkacak kadar güçlenmiş ve makineler ile insanlarla savaşa tutuşmuşlardır. İnsanların makineleri durdurmak için yoğun nükleer silahlar kullanması sonucu gökyüzü kara bulutlarla kaplanmış ve savaş makinelere karşı kaybedilmiştir. Artık makineler insanları tıpkı bir pil gibi kullanmakta ve insan tarlalarında onları yapay olarak yetiştirmektedir. İnsanlar beyinlerine doğrudan bağlanılarak, kurgulanmış bir hayatı yaşamakta ve kimyasal bir küvet içinde olmalarına rağmen yaşıyormuşcasına hissetmektedirler. Gerçekten bağımsız insanlar ise yerin çok altında bir mağara şehri olan Zion'da kısılıp kalmışlardır. Morpheus gibi liderler, kendilerini makinelere karşı zafere taşıyacak "seçilmiş kişi" olan mistik bir önderi aramaktadırlar. Morpheus, Anderson'ın seçilmiş kişi olduğuna inanmaktadır.

Onu küvetten çıkararak Matrix'ten kurtarırlar. Anderson adını "Neo" olarak değiştirir. Kendisi de zamanla seçilmiş kişi olduğuna inanır. Matrix programı içinde insanların yapamadığı hızda ve güçte işleri başarır. Makinelere karşı Matrix programı içinde kurduğu üstünlüğü, gerçek hayatta da sağlar. Ancak Zion'un makinelerce işgal edilip yok edilmesini engellemek için savaşın en sıkıntılı anlarında sevgilisi Trinity ile birlikte yeryüzüne çıkarlar ve Matrix programının merkezi olan ana makinelere ulaşırlar. Neo, Matrix'in kurucu programı ile Zion'un devamı için pazarlık yapar ve asi program Ajan Smith'in yok edilmesi karşılığında Zion'un güvenliğini garantiler. Kurucu programın denetiminde Matrix'e girer ve Smith'i yok eder. Ancak artık kendisinin de vücudu iflas eder ve makineler onu makine şehrini içlerine doğru götürür.