Nekmiř Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nekmiř Muharebesi
Hussit savaşları
TarihAralık 1419
Bölge
Nekmíř, Pilsen'in Kuzeyi
Sonuç Hussit Zaferi
Taraflar
Landfrieden of Pilsen Hussites
Komutanlar ve liderler
Bohuslav von Schwanberg Jan Žižka
Çatışan birlikler
2,000 Sipahi ve Piyade
  • 400 Piyade
  • 7 Savaş Arabası
Kayıplar
Ağır Bilinmiyor

Nekmíř Muharebesi, Bohuslav von Schwanberg komutasındaki Kutsal Roma İmparatorluğu Bohemya kraliyet güçleri tarafından Jan Žižka'nın Hussit birliklerine karşı gerçekleştirilen birkaç baskından biridir.

Baskın, kraliyet güçlerince Plzen'in kuzeyinde kalan Nekmíř kalesini kuşatmakta olan Hussit güçlerine karşı yapılmış bir saldırıdır.

Hussit kuvveti, savaş arabalarına monte edilmiş esasında çoğu el silahı olan topları kullanarak, Bohuslav'ın komuta ettiği kuvvetin hatlarını kırmayı başarmış ve düzgün bir geri çekilme hareketi gerçekleştirmiştir. Bu çatışma, Hussite savaşları sırasında araba kalesinin yönteminin ilk olarak uygulandığı kullanımı olarak kabul edilmektedir.

Bu çatışmanın sonuçları, komutan Jan Žižka'nın askeri yeterliliğini Hussitlere ispat etmesi açısından önemliydi. İlk başta düşmanla Prag'da meydana gelen ilk çatışmanın ardından düşmanın taleplerini kabul ederek Žižka'yı geri çevirmiş olmalarına rağmen, Prag Hussitleri daha sonra kasabalarını Haçlı İmparatorluk Ordusuna karşı savunmak için ondan yardım isteyeceklerdi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]