Nabızsız elektriksel aktivite

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nabızsız Elektriksel Aktivite
Diğer adlarNEA
NEA'da izlenebilen bir EKG görüntüsü
UzmanlıkKardiyoloji Bunu Vikiveri'de düzenleyin
TanıEKG'de çeşitli görünüşte elektriksel aktiviteler olmasına rağmen santral arterlerden nabız palpe edilememesiyle tanı konur.
TedaviKardiyopulmoner Resüstasyon
İlaçAdrenalin
PrognozTedavisiz kalırsa mutlak ölümle sonuçlanır.

Nabızsız elektriksel aktivite (NEA), elektrokardiyogramın(EKG), nabız üretmesi gereken bir kalp ritmini gösterdiği ancak söz konusu ritmin nabız üretmediği bir çeşit kalp durması olarak tanımlanabilir. Kardiyak arrest, geçiren kişilerin yaklaşık %55'inde nabızsız elektriksel aktivite ile başlangıç izlenir.[1]

NEA'da elektriksel aktivite vardır ancak kalbin kendisi hiç kasılmasa da zayıf seyrek atımlar çıkarabilse de nabız oluşturmak ve organlara kan sağlamak için kalp debisi yetersizdir.[2] NEA bir kardiyak arrest şekli olarak sınıflandırılırken, ekokardiyografi ile en iyi şekilde görüntülenebilen bir miktar kardiyak debi hala mevcut olabilir.

Kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR), NEA için ilk tedavidir, ayrıca altta yatan potansiyel nedenler tanımlanıp ve tedavi edilmelidir. İlaç epinefrin (adrenalin olarak da bilinir) uygulanabilir.[2] Hayatta kalma oranı yaklaşık %20'dir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Bal2016 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; 2010AHA isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)