NBA birinci sıra seçimleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Amerika Profesyonel Basketbol Ligi NBA’de üniversite oyuncuları ve yabancı oyuncuların NBA takımlarında oynayabilmesi için yapılan seçme sistemidir. Genellikle bir önce ki sezonun en kötü takımları üst sıralarda seçme hakkına sahip olurlar.

Bu zamana kadar ilk sırada seçilip yılın en değerli oyuncusu ödülünü alan sporcular; Chicago Bulls’lu Derrick Rose, Michael Jordan, Miami Heat'li Lebron James, Lakers pivotu Kareem Abdul-Jabbar, Oscar Robertson, Bill Walton, Allen Iverson, Shaquille O'neal, David Robinson, Hakeem Olajuwon, Tim Duncan, Magic Johnson’dır.

2002 yılında Çinli pivot Yao Ming, Houston Rockets tarafından birinci sırada seçilerek NBA tarihinde ilk defa hem ABD vatandaşı hem de NCAA tecrübesi olmayan bir oyuncu olararak seçmeler de birinci sırada seçilmiş oldu. 2006 yılında İtalyan pivot Andrea Bargnani 2005 yılında Andrew Bogut (Avustralya), 1997 yılında Tim Duncan Virjin Adaları 1998 yılında Nijeryalı pivot Michael Olowokandi, 1978 yılında Mychal Thompson (Bahama), 1984 yılında Hakeem Olajuwon (Nijerya), birinci sırada seçilen diğer oyunculardır.

Kısaltmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

^ işaretli olan oyuncular, All-Star Maçı'da yer almışlardır
^* All-Star Maçı'nda oynamış olan Hall of Fame oyuncuları
Oyuncu
Yılın çaylağı
S.O Sayı Ortalaması
A.O Asist Ortalaması
R.O Ribaund Ortalaması

Birinci sıra seçimleri listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçim Yılı Seçen Takım Oyuncu Ülke Pozisyon Üniversite/lise/önceki takımı MBS MBR MBA
1947 Pittsburgh Ironmen McNeely, CliftonClifton McNeely  USA Texas Wesleyan - - -
1948 Providence Steamrollers Tonkovich, AndyAndy Tonkovich  USA Marshall 2.6 0.6
1949 Providence Steamrollers Shannon, HowieHowie Shannon  USA Kansas State &0000000000000013.40000013,4 &0000000000000002.3000002,3
1950 Boston Celtics Share, CharlieCharlie Share  USA Bowling Green &0000000000000003.9000003,9 &0000000000000005.3000005,3 &0000000000000001.0000001,0
1951 Baltimore Bullets Melchiorre, GeneGene Melchiorre  USA Bradley
1952 Milwaukee Hawks Workman, MarkMark Workman  USA West Virginia &0000000000000005.1000005,1 &0000000000000003.0000003,0 &0000000000000000.6000000,6
1953 Baltimore Bullets Felix, RayRay Felix^  USA Long Island &0000000000000017.60000017,6 &0000000000000013.30000013,3 &0000000000000001.1000001,1
1954 Baltimore Bullets Selvy, FrankFrank Selvy^  USA Furman &0000000000000019.00000019,0 &0000000000000005.5000005,5 &0000000000000003.5000003,5
1955 Milwaukee Hawks Ricketts, DickDick Ricketts  USA Duquesne &0000000000000008.9000008,9 &0000000000000007.2000007,2 &0000000000000003.0000003,0
1956 Rochester Royals Green, SihugoSihugo Green  USA Duquesne &0000000000000011.50000011,5 &0000000000000005.2000005,2 &0000000000000003.6000003,6
1957 Cincinnati Royals Hundley, RodRod Hundley^  USA West Virginia &0000000000000007.0000007,0 &0000000000000002.9000002,9 &0000000000000001.9000001,9
1958 Minneapolis Lakers Baylor, ElginElgin Baylor^*  USA Seattle &0000000000000024.90000024,9 &0000000000000015.00000015,0 &0000000000000004.1000004,1
1959 Cincinnati Royals Boozer, BobBob Boozer^  USA Kansas State &0000000000000008.4000008,4 &0000000000000006.2000006,2 &0000000000000001.4000001,4
1960 Cincinnati Royals Robertson, OscarOscar Robertson^*  USA Cincinnati &0000000000000030.50000030,5 &0000000000000010.10000010,1 &0000000000000009.7000009,7
1961 Chicago Packers Bellamy, WaltWalt Bellamy^*  USA Indiana &0000000000000031.60000031,6 &0000000000000019.00000019,0 &0000000000000002.7000002,7
1962 Chicago Zephyrs McGill, BillBill McGill  USA Utah &0000000000000007.4000007,4 &0000000000000002.7000002,7 &0000000000000000.6000000,6
1963 New York Knicks Heyman, ArtArt Heyman  USA Duke &0000000000000015.40000015,4 &0000000000000004.0000004,0 &0000000000000003.4000003,4
1964 New York Knicks Barnes, JimJim Barnes  USA Texas Western &0000000000000015.50000015,5 &0000000000000009.7000009,7 &0000000000000001.2000001,2
1965 San Francisco Warriors Hetzel, FredFred Hetzel  USA Davidson &0000000000000006.8000006,8 &0000000000000005.2000005,2 &0000000000000000.5000000,5
1966 New York Knicks Russell, CazzieCazzie Russell^  USA Michigan &0000000000000011.30000011,3 &0000000000000003.3000003,3 &0000000000000002.4000002,4
1967 Detroit Pistons Walker, JimmyJimmy Walker^  USA Providence &0000000000000008.8000008,8 &0000000000000001.7000001,7 &0000000000000002.8000002,8
1968 San Diego Rockets Hayes, ElvinElvin Hayes^*  USA Houston &0000000000000028.40000028,4 &0000000000000017.10000017,1 &0000000000000001.4000001,4
1969 Milwaukee Bucks Alcindor, LewLew Alcindor^*  USA UCLA &0000000000000028.80000028,8 &0000000000000014.50000014,5 &0000000000000004.1000004,1
1970 Detroit Pistons Lanier, BobBob Lanier^*  USA St. Bonaventure &0000000000000015.60000015,6 &0000000000000008.1000008,1 &0000000000000001.8000001,8
1971 Cleveland Cavaliers Carr, AustinAustin Carr^  USA Notre Dame &0000000000000021.20000021,2 &0000000000000003.5000003,5 &0000000000000003.4000003,4
1972 Portland Trail Blazers Martin, LaRueLaRue Martin  USA Loyola (Chicago) &0000000000000004.4000004,4 &0000000000000004.6000004,6 &0000000000000000.5000000,5
1973 Philadelphia 76ers Collins, DougDoug Collins^  USA Illinois State &0000000000000008.0000008,0 &0000000000000001.8000001,8 &0000000000000001.6000001,6
1974 Portland Trail Blazers Walton, BillBill Walton^*  USA UCLA &0000000000000012.80000012,8 &0000000000000012.60000012,6 &0000000000000004.8000004,8
1975 Atlanta Hawks Thompson, DavidDavid Thompson^*  USA NC State &0000000000000026.00000026,0 &0000000000000006.3000006,3 &0000000000000003.7000003,7
1976 Houston Rockets Lucas, JohnJohn Lucas  USA Maryland &0000000000000011.10000011,1 &0000000000000002.7000002,7 &0000000000000005.6000005,6
1977 Milwaukee Bucks Benson, KentKent Benson  USA Indiana &0000000000000007.7000007,7 &0000000000000004.3000004,3 &0000000000000001.4000001,4
1978 Portland Trail Blazers Thompson, MychalMychal Thompson Bahamalar Minnesota &0000000000000014.70000014,7 &0000000000000008.3000008,3 &0000000000000002.4000002,4
1979 Los Angeles Lakers Johnson, EarvinEarvin Johnson^*  USA Michigan State &0000000000000018.00000018,0 &0000000000000007.7000007,7 &0000000000000007.3000007,3
1980 Golden State Warriors Carroll, Joe BarryJoe Barry Carroll^  USA Purdue &0000000000000018.90000018,9 &0000000000000009.3000009,3 &0000000000000001.4000001,4
1981 Dallas Mavericks Aguirre, MarkMark Aguirre^  USA DePaul &0000000000000018.70000018,7 &0000000000000004.9000004,9 &0000000000000003.2000003,2
1982 Los Angeles Lakers Worthy, JamesJames Worthy^*  USA North Carolina &0000000000000013.40000013,4 &0000000000000005.2000005,2 &0000000000000001.7000001,7
1983 Houston Rockets Sampson, RalphRalph Sampson^  USA Virginia &0000000000000021.00000021,0 &0000000000000011.10000011,1 &0000000000000002.0000002,0
1984 Houston Rockets Olajuwon, AkeemAkeem Olajuwon^* Nijerya Houston &0000000000000020.60000020,6 &0000000000000011.90000011,9 &0000000000000001.4000001,4
1985 New York Knicks Ewing, PatrickPatrick Ewing^*  USA Georgetown &0000000000000020.00000020,0 &0000000000000009.0000009,0 &0000000000000002.0000002,0
1986 Cleveland Cavaliers Daugherty, BradBrad Daugherty^  USA North Carolina &0000000000000015.70000015,7 &0000000000000008.1000008,1 &0000000000000003.8000003,8
1987 San Antonio Spurs Robinson, DavidDavid Robinson^*  USA Navy &0000000000000024.30000024,3 &0000000000000012.00000012,0 &0000000000000002.0000002,0
1988 Los Angeles Clippers Manning, DannyDanny Manning^  USA Kansas &0000000000000016.70000016,7 &0000000000000006.6000006,6 &0000000000000003.1000003,1
1989 Sacramento Kings Ellison, PervisPervis Ellison  USA Louisville &0000000000000008.0000008,0 &0000000000000005.8000005,8 &0000000000000001.9000001,9
1990 New Jersey Nets Coleman, DerrickDerrick Coleman^  USA Syracuse &0000000000000018.40000018,4 &0000000000000010.30000010,3 &0000000000000002.2000002,2
1991 Charlotte Hornets Johnson, LarryLarry Johnson^  USA UNLV &0000000000000019.20000019,2 &0000000000000011.00000011,0 &0000000000000003.6000003,6
1992 Orlando Magic O'Neal, ShaquilleShaquille O'Neal^  USA LSU &0000000000000023.40000023,4 &0000000000000013.90000013,9 &0000000000000001.9000001,9
1993 Orlando Magic Webber, ChrisChris Webber^  USA Michigan &0000000000000017.50000017,5 &0000000000000009.1000009,1 &0000000000000003.6000003,6
1994 Milwaukee Bucks Robinson, GlennGlenn Robinson^  USA Purdue &0000000000000021.90000021,9 &0000000000000006.4000006,4 &0000000000000002.5000002,5
1995 Golden State Warriors Smith, JoeJoe Smith  USA Maryland &0000000000000015.30000015,3 &0000000000000008.7000008,7 &0000000000000001.0000001,0
1996 Philadelphia 76ers Iverson, AllenAllen Iverson^  USA Georgetown &0000000000000023.50000023,5 &0000000000000004.1000004,1 &0000000000000007.5000007,5
1997 San Antonio Spurs Duncan, TimTim Duncan^ Amerika Birleşik Devletleri Wake Forest &0000000000000021.10000021,1 &0000000000000011.90000011,9 &0000000000000002.7000002,7
1998 Los Angeles Clippers Olowokandi, MichaelMichael Olowokandi Nijerya Pacific &0000000000000008.9000008,9 &0000000000000007.9000007,9 &0000000000000000.6000000,6
1999 Chicago Bulls Brand, EltonElton Brand^  USA Duke &0000000000000020.10000020,1 &0000000000000010.00000010,0 &0000000000000001.9000001,9
2000 New Jersey Nets Martin, KenyonKenyon Martin^  USA Cincinnati &0000000000000012.00000012,0 &0000000000000007.4000007,4 &0000000000000001.9000001,9
2001 Washington Wizards Brown, KwameKwame Brown  USA Glynn Academy HS (Brunswick, GA) &0000000000000004.5000004,5 &0000000000000003.5000003,5 &0000000000000000.8000000,8
2002 Houston Rockets Yao Ming, Yao Ming^ Çin Halk Cumhuriyeti Shanghai Sharks (China) &0000000000000013.50000013,5 &0000000000000008.2000008,2 &0000000000000001.7000001,7
2003 Cleveland Cavaliers James, LeBronLeBron James^  USA St. Vincent-St. Mary HS (Akron, OH) &0000000000000020.90000020,9 &0000000000000005.5000005,5 &0000000000000005.9000005,9
2004 Orlando Magic Howard, DwightDwight Howard^  USA SACA (Atlanta, GA) &0000000000000012.00000012,0 &0000000000000010.00000010,0 &0000000000000000.9000000,9
2005 Milwaukee Bucks Bogut, AndrewAndrew Bogut Avustralya Utah &0000000000000009.4000009,4 &0000000000000007.0000007,0 &0000000000000002.3000002,3
2006 Toronto Raptors Bargnani, AndreaAndrea Bargnani İtalya Benetton Treviso (Lega Basket Serie A) &0000000000000011.60000011,6 &0000000000000003.9000003,9 &0000000000000000.8000000,8
2007 Portland Trail Blazers Oden, GregGreg Oden Amerika Birleşik Devletleri Ohio State &0000000000000008.9000008,9 &0000000000000007.0000007,0 &0000000000000000.5000000,5
2008 Chicago Bulls Rose, DerrickDerrick Rose^ Amerika Birleşik Devletleri Memphis &0000000000000016.80000016,8 &0000000000000003.9000003,9 &0000000000000006.3000006,3
2009 Los Angeles Clippers Griffin, BlakeBlake Griffin^ Amerika Birleşik Devletleri Oklahoma &0000000000000022.50000022,5 &0000000000000012.10000012,1 &0000000000000003.8000003,8
2010 Washington Wizards Wall, JohnJohn Wall Amerika Birleşik Devletleri Kentucky &0000000000000016.40000016,4 &0000000000000004.6000004,6 &0000000000000008.3000008,3
2011 Cleveland Cavaliers Irving, KyrieKyrie Irving Amerika Birleşik Devletleri Duke &0000000000000018.50000018,5 &0000000000000003.7000003,7 &0000000000000005.4000005,4
2012 New Orleans Hornets Davis, AnthonyAnthony Davis  USA Forvet / Pivot Kentucky 13.5 8.2 1.0
2013 Cleveland Cavaliers Bennett, AnthonyAnthony Bennett  CAN Forvet UNLV 4.2 3.0 0.3
2014 Cleveland Cavaliers Wiggins, AndrewAndrew Wiggins  CAN Gard / Forvet Kansas

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]