Mycoplasma synoviae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mycoplasma synoviae
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Bacteria
Şube: Firmicutes
Sınıf: Mollicutes
Takım: Mycoplasmatales
Familya: Mycoplasmataceae
Cins: Mycoplasma
Tür: M. synoviae
Mycoplasma synoviae

Mycoplasma synoviae, mikoplazma cinsinin üyesi olan bir bakteri türüdür. Kuşların eklemlerinde, kemiklerinde ve solunum sisteminde hastalıklara neden olur. Dünyada her yerinde bulunur ve enfeksiyon; enfeksiyöz sinovit, kuş mikoplazmozu, bulaşıcı sinüzit ve mikoplazma artriti olarak adlandırılabilir. Enfeksiyon yumurta üretiminde düşüşe neden olabileceğinden dolayı ekonomik yönden öneme sahiptir. Hastalık en çok tavuklarda görülür ve bulaşma hem dikey hem de yatay olarak gerçekleşir.

Klinik Bulgular ve Tanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaygın klinik bulgular arasında topallık, zorlu yürüyüş ve uzuvların anormal eğriliği bulunmaktadır. Solunumsal ve nörolojik belirtiler de bildirilmiştir. Belirtildiği gibi, yumurta üretiminde genellikle bir düşüş meydana gelmektedir.

Ön tanı; öyküye, klinik muayeneye ve ölüm sonrası bulgulara dayalı konulabilir. Daha kesin tanı koymak için bakteri kültürü, immünofloresan, PCR, ELISA veya kayma (slayt) aglütinasyon testleri (SAT) kullanılabilir.

Tedavi ve Kontrol[değiştir | kaynağı değiştir]

M. synoviae antibiyotiklerle tedavi edilir, ancak bazı tipler için direnç bildirilmiştir. Yumurtalar için özgül antibiyotik tedavisi bulunmaktadır.

Hastalık, aşılama ile kontrol altına alınmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]