Muzaffer Emiroğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Muzaffer Emiroğlu
Doğum10 Haziran 1918
Bigadiç, Balıkesir
Ölüm23 Kasım 1967 (49 yaşında)
Bigadiç[kaynak belirtilmeli]
MeslekMilletvekili

Muzaffer Emiroğlu (10 Haziran 1918 Bigadiç, Balıkesir - 23 Kasım 1967 Bigadiç, Balıkesir), Türk siyasetçidir.

Balıkesir Bigadiç'in köklü ve tanınmış ailesi olan Emiroğlu ailesine mensuptur. Emirzade Ali Remzi Bey ve Hatice Hanım'ın Ahmet, Halit ve Saliha'dan sonra 4. ve son çocukları olarak 10 Haziran 1918'de Bigadiç'te Dünyaya geldi. Emirzade Ali Remzi Bey Bigadiç çevresindeki en büyük toprak sahiplerinden olup o dönemde tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktaydı. Emiroğlu ailesi Kurtuluş Savaşında Kuvâ-yi Milliye saflarında yer almış bir aileydi. Emirzade Ali Remzi bey, Kurtuluş Savaşı sırasında tüm tahıl ambarlarını açtırarak mahsullerini TBMM Hükûmeti ve ordusuna bağışlamıştır. Kendisi de bu direniş sırasında, Yunan kuvvetlerince esir alınmış ve Atina'ya sürgün edilmiştir. Kurtuluş savaşı kazanıldıktan sonra mübadele ile özgürlüğüne kavuşarak vatanına geri dönebilmiştir.

Bu yıllarda çok küçük olan Muzaffer Emiroğlu, ilk ve orta öğretimini Bigadiç'te yaptıktan sonra, Babası tarafından İstanbul'a gönderildi. 1939 yılında Şişli Terakki Lisesi'nden mezun olan Muzaffer Emiroğlu askerliğini yedek subay olarak Ankara Topçu okulunda yapmış ve 1943 yılında askerliğini tamamlayarak memleketine dönmüştür. 01 Şubat 1947 yılında Balıkesir Kepsut eşrafı Avcıoğlu ailesinden, Nihal Avcıoğlu ile evlenmiştir.

Muzaffer Emiroğlu gençlik yıllarından itibaren siyasetle meşgul olmuş ve memleket meseleleri ile daima yakından ilgilenmiştir. 1946 yılında Türkiye'de çok partili hayata geçilmesi ile birlikte yeni kurulan Demokrat Parti'nin üyesi olmuştur. 1950 yılında yapılan seçimlerde Demokrat Partinin 9. dönem Balıkesir Milletvekili olarak Mecliste görev yapmıştır. (22.05.1950 - 12.03.1954). Ardından 11. dönemde de yine Demokrat Parti Balıkesir Milletvekili olarak seçilmiş (27.10.1957 - 27.05.1960) ve T.B.M.M. de milletinin hizmetinde görev yapmıştır. 27 Mayıs 1960 askerî darbesinde Tüm Demokrat Parti Milletvekilleri ile birlikte tutuklanarak Yassıada da esaret altında kalmıştır. Yassıada ihtilal Mahkemesi tarafından kendisine 4 yıl 2 ay mahkumiyet kararı verilmiş, kendisi bu mahkumiyeti bir demokrasi nişanı olarak onurla kalbinde taşımıştır. Yassıada'dan sonra, önce tüm Milletvekili arkadaşları ile birlikte Kayseri cezaevine gönderilmiş, daha sonra kendi isteği ile Bigadiç cezaevine nakledilmiştir. 12 Ekim 1962 tarihinde çıkarılan kısmi af ile özgürlüğüne kavuşmuştur.

Bir daha siyasete dönmeyen Muzaffer Emiroğlu ailesinin çiftliğinin başına geçmiş ve Bigadiç'te tarım ve hayvancılık ile meşgul olmaya başlamıştır. 23 Kasım 1967 tarihinde Perşembe günü evlerine kalmaya misafirliğe gelen eşi Nihal Avcıoğlu Emiroğlu'nun öz yeğeni 18 yaşındaki Haluk Demir tarafından öldürülerek bir cinayete kurban gitmiştir.

Eve ziyarete gelmiş olan bu yeğen nedeni bilinmeyen ailevi bir tartışma sonucu önce kendi öz teyzesi olan Nihal hanımı öldürmüş, daha sonra evde bu olaya şahit olan ve o sırada hamile olan hizmetli kadını da öldürmüş, akabinde evde pusuda bekleyerek akşam eve dönen eniştesi Muzaffer Emiroğlu'na arkadan saldırmış, sırtından makasla bıçaklayarak bu seri cinayeti gerçekleştirmiştir. Bu şahıs daha sonra Muzaffer Emiroğlu'nun aracını çalarak kayıplara karışmış ve 11 Aralık 1967 tarihinde ailesi ile birlikte ikamet ettiği Ankara'da, rutin bir trafik kontrolü sırasında tesadüfen yakalanarak tutuklanmış ve cezaevine gönderilmiştir. Bu soğukkanlı seri cinayetleri işleyip, hamile hizmetlinin doğmamış bebeği ile beraber toplam 4 kişiyi öldüren bu şahıs, maalesef sadece 6.5 yıl hapis yatmış ve daha 25 yaşındayken 70'li yıllarda çıkarılan Bülent-Rahşan Ecevit affı ile salıverilmiştir.

Bu korkunç ve trajik olay sonrası Muzaffer Emiroğlu ve Nihal Emiroğlu Bigadiç'te düzenlenen, sevenlerinin katıldığı çok kalabalık bir cenaze töreni ile ebedi istirahatgahına defnedilmiştir.

Bu üzücü olaydan sonra Kanuni Mirasçıları bu cinayetin gerçekleştiği Evi ve arsasını, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlama kararı almışlardır. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol ile Şehrin Merkezindeki bu mütevazı ev ve 505m² lik arsa "Muzaffer Emiroğlu Kız Sanat Enstitüsü" olarak faaliyete geçmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi IX. ve XI. Dönem Balıkesir Milletvekilliği yapmıştır. Evlidir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2014.