Muhalif Cumhuriyetçi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Muhalif cumhuriyetçi, dönek cumhuriyetçi, anlaşma karşıtı cumhuriyetçi ve ateşkes karşıtı cumhuriyetçi terimleri (İrlanda dilinde: poblachtach easaontach) Kuzey İrlanda'da şu an var olan barış anlaşmalarını desteklemeyen İrlanda cumhuriyetçiliğini tanımlamak için kullanılır. Barış anlaşması 3,500'ün üzerinde cana mal olan ve İngiltere'de kuzey irlanda sorunu (The Troubles) olarak bilinen 30 yıllık çatışma dönemini sonunda imzalanabildi. Çatışmalar esnasında, Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu (Provisional IRA) olarak bilinen cumhuriyetçi paramiliter grup Birleşik İrlanda Cumhuriyeti'ni kurmak için bir savaş yürüttü. 1990'lardaki barış görüşmeleri 1997'de IRA ateşkesine ve 1998'de Hayırlı Cuma Anlaşması'nın imzalanmasına zemin hazırladı. Sinn Féin tarafından temsil edilen ana cumhuriyetçiler, İrlanda barış birliği anlamına gelen anlaşmayı destekledi fakat muhalifler anlaşmayı Birleşik İrlanda idealinden vazgeçme ve Büyük Britanya'nın parçası olmayı kabul etmek olarak görüyordu. Bu yüzden muhalifler Kuzey İrlanda Meclisini ve Kuzey İrlanda Polis teşkilatını (Police Service of Northern Ireland - PSNI) illegal olarak addetti ve polis teşkilatını Britanyalı paramiliter polis gücü olarak gördüler.

Cumhuriyetçi Sinn Féin (Sinn Féin ile bir bağlantıları yoktur.) ve 32 ülke egemenlik hareketi (32 County Sovereignty Movement) gibi bazı muhalif cumhuriyetçi politik gruplar ise Britanyalı polis gücüne karşı siyasal şiddetten yanaydılar ve bu yüzden 1997 Geçici IRA ateşkesine karşı çıktılar.

Ancak éirígí ve Birlik için Cumhuriyet Ağı (Republican Network for Unity) gibi diğer gruplar, amaçlarına sadece barış yöntemleri kullanarak gitme taraftarıydılar..

Kuzey İrlanda'da IRA'nın ateşkes ilan etmesine rağmen, Britanyalı güvenlik güçlerine yönelik ayrılıkçı gruplar tarafından silahlı mücadeleler devam etti. Geçici IRA gibi, tüm bu gruplar kendilerini gerçek IRA'nın tek gerçek devamı olarak görmekteydi ve bu sebepten ötürü tüm gruplar kendilerini sadece IRA veya Óglaigh na hÉireann (İrlanda'nın askerleri) olarak adlandırdılar.

Muhalif Cumhuriyetçi olarak adlandırılan gruplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Paramiliterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Real Irish Republican Army (Real IRA)
  • Continuity Irish Republican Army (Continuity IRA)
  • Óglaigh na hÉireann (Real IRA splinter group)

Politik gruplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dissident Irish Republican campaign
  • Irish republican legitimatism

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]