Modbus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Modbus

Modbus, 1979 yılında Modicon tarafından PLC'ler ile kullanılmak için geliştirilen bir seri haberleşme protokolüdür.[1] Kolay ve hızlı, bütün üreticilere açık ve herkes tarafından telif ücreti gerektirmeden kullanılabilir bir protokol olması, günümüzde elektronik cihazlarda en yaygın kullanılan haberleşme protokolü olmasındaki büyük etkenlerden bazılarıdır. Modbus'un bugün fiilen bir standart hâline gelmesinin sebepleri şöyle sıralanabilir:

  • Endüstri uygulamaları düşünülerek geliştirilmiştir
  • Açık olarak yayınlanmış olup herhangi bir ücrete tâbî değildir
  • Yerleştirilmesi ve bakımı kolaydır
  • Üreticiler konusunda pek fazla sınırlama koymadan ham bit ve kelimeleri (İng. İngilizcewords) yollar

Modbus, takriben 247 cihaz arasında haberleşmeyi sağlayabilmektedir. Çalışma mantığı bir ana cihaz (İng. İngilizcemaster) ve ana cihaza bağlı bir veya daha fazla cihaz (İng. İngilizceslave) arasında aynı üzerinde yapılan veri alışverişi üzerine kurulmuştur.[2] Çoğu zaman denetleyici bir bilgisayarla uzak uçbirimleri birbirine bağlamak için kullanılır. Veri aktarımı birler ve sıfırlar halinde, yani bitlerle sağlanır. Birçok versiyonu olmasına karşın, en çok kullanılan versiyonu Modbus RTU ve Modbus TCP/IP'dir.

Modbus protokolünün geliştirilmesi, Schneider Electric haklarını devrettikten sonra Nisan 2004'te beri Modbus Organizasyonu[3] tarafından denetlenmektedir.[4] Modbus Organizasyon, Modbus uyumlu cihazları kabul edip geliştirmek isteyen kullanıcıların ve tedarikçilerin birleşmesiyle meydana gelen bir dernektir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Modbus ana sahifesi". 20 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 
  2. ^ "Simply Modbus ana sahifesi". 6 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  3. ^ "Modbus home page". Modbus. Modbus Organization, Inc. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2013. 
  4. ^ "Modbus FAQ". Modbus. Modbus Organization, Inc. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2012. 
  5. ^ "About Modbus Organization". Modbus. Modbus Organization, Inc. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]