Mini Ekskavatör

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kubota compact excavator

Mini Ekskavatör ya da Kompakt Ekskavatör olarak tanımlanan iş makinası kauçuk paletli ve çelik paletli yürüyüş aksamıyla hidrolik akışkan teknolojisi ile çalışan, tonajı 0.7 ile 8.5 ton arasında değişen değerlerde olur. Mini Ekskavatörlerin ön tarafında hidrolik sistem ile çalışan bir dozer bıçağı mevcuttur. Kabinin ön tarafında makina tonajına göre değişen uzunluklarda bom ve kol iki parça olarak bulunur. Gücün tamamı hidrolik silindirlerin çalışma mekanizmasından alır.[1]

Kabin 360° dönebilme yeteneğine sahiptir. Bu yeteneğiyle dar alanlarda çalışma avantajı ve farklı yönlerde erişim yeteneği kazanmaktadır. Bomun ayrıca 80°'ye varan sağ ve sol dönüş yeteneği ile kabinin 360° dönmesi birleştiğinde farklı pozisyonlarda çalışma imkânı ve hız kazanmaktadır.[2]

Genel Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mini Ekskavatör üç ana grubun birleşmesiyle oluşur.

  1. Kabin ve Motor
  2. Alt Düzen
  3. Çalışma Grubu
A Bobcat mini excavator. Note the backfill blade
Mini Ekskavatörde Hidrolik Kırıcı

Kabin ve Motor[değiştir | kaynağı değiştir]

Kabin ve motorun olduğu üst grupta; operatör kabini, motor sistemi, hidrolik sistem, hidrolik pompası, valfler ve diğer eklentiler bulunur. Bu grubun yapısı itibarıyla çalışma grubu ve alt düzeni bir arada tutan taşıyıcı bir görev üstlenir. Kabin ön tarafından çalışma grubuna bağlanır ve yürüyüş takımı ile dozer bıçağı olan alt gruba ise kule dönüş motoruyla bağlanır. Backhoe(Halk Arasında Beko-Loader ya da Kazıcı Yükleyici olarak geçer) en büyük avantajı kule dönüşünün olması ve hareket kabiliyetinin yüksek olmasıdır.

Alt Düzen[değiştir | kaynağı değiştir]

Alt Düzen, yürüyüş motorunun olduğu ve paletli, kauçuk ya da farklı durumlarda lastik tekerlekten oluşan. Mini Ekskavatörün yürüyüş aksamını barındırır. Ön tarafta dozer bıçağı bulunur. Kule dönüş motoru ve şasisi ile kuleye bağlanır.

Çalışma Grubu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalışma grubu esasen 3 ana gruptan oluşur; bom, kol ve kepçe (Kepçe halk arasında kullanımıdır, kova olarak geçer ve farklı boyutları mevcuttur.) kepçe yerine farklı ataşmanlar kullanılabilir (örneğin; hidrolik kırıcı, tesviye kovası gibi).[3] Ana gövdeye, kuleye bağlandığı noktada Bom dönüş hidrolikleri ile döküm olan bir parça ile bağlanır. Parçaların tamamı hidrolik sistem ile çalışır.

Bom Dönüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bom dönüş açısı farklı model ve tonajlara göre değişmekle birlikte kullanım stratejisi, zaman kazanma, verimlilik, dar alanlarda çalışma ve hareket kabiliyetinin artırılması amaçları için geliştirilmiştir. Duvar kenarlarında çalışma, hareketin dar olduğu kanal kazma, yıkım ve kırım işleri, orman teraslama işlerinde avantaj sağlayacaktır.

Dozer Bıçağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dozer bıçağı mini ekskavatörün çalışma esnasında dengesini sağlamak için kullanılır. Temel işlevinin yanı sıra, dozer işlerinin yapacağı zemin tesviye işlerinide kendi boyutu ve büyüklüğü itibarıyla dar alanlarda yapabilmektedir. Mini Ekskavatörlere çok yönlülük katan bir donanımdır.

Ataşmanlar ve Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mini ekskavatör çok yönlü bir iş makinasıdır kepçe(kova) değiştirilerek farklı ataşmanlarla farklı iş alanlarında çalışmaya olanak sağlar. Pim sistemiyle kolay takılıp çıkarılabilen ataşmanları mevcuttur.

Bu ataşmanlardan bazıları;

Hidrolik Kırıcı
Hidrolik Matkap
Kazma Kovası
Tesviye Kovası
Açılı Tesviye Kovası
Tırmık
Döner Motor
Hidrolik Kesici
Polip Ataşmanı
Mikser
Kol Uzatma Ataşmanı
Riper
İskelet Kova

ZTS Sıfır Kuyruk Dönüşlü[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneksel kuyruk çıkıntılı mini ekskavatörlerin ardından, sıfır kuyruk dönüşlü mini ekskavatör tasarımı gelişmiştir. Sıfır Kuyruk Dönüşlü, mini ekskavatörün kule dönüşü sırasında mevcut olan palet genişliğini aşmadan dönüşü gerçekleştirmesidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bangor Daily News - Google Haberler Arşiv Araması". news.google.com. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  2. ^ Zahlentafeln für den Baubetrieb mit 62 Beispielen ; [jetzt mit neuem Abschnitt Betoninstandsetzung]. 7., vollst. überarb. Aufl. Manfred Hoffmann. Wiesbaden. 2006. ISBN 978-3-519-65220-5. OCLC 179990184. 
  3. ^ "Tips To Help You Operate Your Mini Excavator | Natparts". Machineryline. 9 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022.