Mikroanjiyopati

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mikroanjiyopati
Diğer adlarmikrovasküler hastalık veya küçük damar hastalığı

Mikroanjiyopati (veya mikrovasküler hastalık veya küçük damar hastalığı), vücuttaki küçük kan damarlarını etkileyen bir anjiyopatidir (yani kan damarlarının hasarı).[1] Makroanjiyopati veya büyük damar hastalığı ile karşılaştırılabilir.

Serebral küçük damar hastalığı, beynin küçük arterlerini, arteriyollerini, venüllerini ve kılcal damarlarını etkileyen bir grup hastalığı ifade eder. Yaşa bağlı ve hipertansiyona bağlı küçük damar hastalıkları ve serebral amiloid anjiyopati en sık görülen formlardır.

Koroner küçük damar hastalığı, kalbin arteriyollerini ve kılcal damarlarını etkileyen bir tür koroner kalp hastalığıdır (KKH). Koroner küçük damar hastalığı, mikrovasküler anjina, mikrovasküler disfonksiyon, obstrüktif olmayan koroner hastalık veya geçmişte adlandırıldığı şekilde kardiyak sendrom X olarak da bilinir.

Patofizyoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Mikroanjiyopatinin bir nedeni uzun süreli diabetes mellitustur . Bu durumda, yüksek kan şekeri seviyeleri, kan damarlarını kaplayan endotel hücrelerinin normalden daha fazla glikoz almasına neden olur (bu hücreler insüline bağımlı değildir). Daha sonra yüzeylerinde normalden daha fazla glikoprotein oluştururlar ve bu durumlar damar duvarındaki bazal membranın anormal şekilde kalınlaşmasına ve zayıflamasına neden olurlar. Bu nedenle kanarlar, protein sızdırırlar ve vücuttaki kan akışını yavaşlatırlar. Sonuç olarak, bazı organlar ve dokular yeterli kan alamaz (oksijen ve besin taşınması bozulur) ve örneğin retina (diyabetik retinopati ) veya böbrek (diyabetik nefropati ) hasar görür. Sinirler ve nöronlar, yeterince kan sağlanmazsa da hasar görür ve bu da fonksiyon kaybına (diyabetik nöropat), periferik nöropati ) yol açar.

Masif mikroanjiyopati, mikroanjiyopatik hemolitik anemiye (MAHA) neden olabilir.

Tedavi[değiştir | kaynağı değiştir]

Damar sertliği tedavisi uygulanır.

Diyabetik retinopati için lazer tedavisi uygulanabilir.

Mikroanjiyopatinin spesifik tedavisi için kalsiyum dobesilat gibi bir dizi ilaç pazarlanmaktadır. Kalsiyum dobesilatın etkinliği diyabetik retinopati[2] veya diyabetik nefropati olan hastalarda tarif edilmiştir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dorland's Medical Dictionary'de "microangiopathy"
  2. ^ Zhang (20 Aralık 2014). "Calcium dobesilate for diabetic retinopathy: a systematic review and meta-analysis". Science China Life Sciences (İngilizce). 58 (1): 101-107. doi:10.1007/s11427-014-4792-1. ISSN 1674-7305. PMID 25528255. 
  3. ^ Haller (2017). "Molecular Mechanisms and Treatment Strategies in Diabetic Nephropathy: New Avenues for Calcium Dobesilate—Free Radical Scavenger and Growth Factor Inhibition". BioMed Research International (İngilizce). 2017: 1909258. doi:10.1155/2017/1909258. ISSN 2314-6133. PMC 5634607 $2. PMID 29082239. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıflandırma