Miklós Borsos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Miklós Borsos (d. 1906 - ö. 1990) Macar heykeltıraş. Tarzı arkaik sanat ve klasisizm ile modern elementlerin birleşmesinden oluşmuştur.

Transilvanya'da Nagyszeben'de doğmuş, (günümüzde Sibiu, Romanya), ailesiyle birlikte 1921'de Győr'e yerleşmiştir. Borsos ve eşi II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Győr'de aynı evde yaşamıştır.

Sanat ve özellikle heykel ile 1920'lerin sonlarına doğru ilgilenmeye başladı. Ressam olarak kariyerine başlamış olsa da 1930'larda heykele döndü ve 1940'lara doğru ustalaştı. 1940'ların sonuna kadar Borsos'un sanatı Fülöp Ö. Beck, Béni Ferenczy ve Ferenc Medgyessy ile temsil edilen modern Macar plastik sanatıyla yakından ilişkilidir.

1950'lerden sonra daha çok entelektüel, soyut ve deneysel yaklaşımlar geliştirdi. Borsos'un ifade biçimi ve sanatının konuları deneyimlerinin ve görüşlerinin yoğunluğu ile bağlantılıdır.

Borsos tüm heykel janrlarını kullandı ve yeni çözümlerle geliştirdi. O zamanlar nadir olarak kullanılan bakır kakma tekniğini geliştirdi. Bu teknikle birçok kamusal eser yarattı. Özellikle modern çevre kültürüne odaklaşan ve derin bir kişisel mesaj taşıyan mezar anıtları yaptı. Doğal hayatın sembolik motifleri kadar kültürel değerleri de eserlerinde yansıttı. 1950'lerin sonunda ve 1960'larda portre sanatına eğildi. Eserlerinde doğa, atmosfer kadar kültürel ve spiritüel gelenekleri de katarak yeni bir heykel janrına girdi. Bu dönemim eserleri arasında József Egry'nin portresi (1952), Sybilla Pannonica (1963), Lighea (1968), Genç Parca (1964) ve Canticus Canticorum (1977) sayılabilir.

1979 yılında Borsos Győr'de daha önce bir mahkeme olan binada Miklós Borsos sanat Galerisini açtı. Bu galeri şehrin en eski mahallesinde Saint Michael şapelinin yanındadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]