Michael M. J. Fischer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Michael MJ Fischer, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde Antropoloji ve Bilim ve Teknoloji Çalışmaları bölümlerinde Andrew W. Mellon Beşeri Bilimler Profesörü olarak görev yapmaktadır. Harvard Tıp Okulu Global Sağlık ve Sosyal Tıp Bölümü'nde de ders vermektedir.

Sosyal değişim ve din konusunda Karayipler (Jamaika), Orta Doğu (İran), Güney Asya (Hindistan), Güneydoğu Asya (Singapur) ve ABD'de antropolojik saha çalışması yaptı. Jamaika'daki Protestanlar ve Afro-Karayip dinleri; İran'daki Zerdüştler, Şiiler, Bahailer ve Yahudiler; Hindistan'daki Jains ve Parsis dini grupları çalışma alanlarıydı. Bunun dışında İran, Jamaika, Hindistan ve Anvers'teki pazarlar, tüccarlar, esnaflar ve tarımsal faaliyetler, İran'daki devrimci süreçler, Polonya, Hindistan ve İran'daki sinema, Hindistan, İran, Singapur ve ABD'deki bilim insanları, mühendisler ve doktor toplulukları hakkında da çalışmalar yaptı. Sosyal teori, etnografi, antropoloji ve film alanlarında, biyobilimler ve biyoteknolojideki sosyal ve etik konular, elektroniğin sınırındaki hukuk ve etik üzerine dersler vermektedir. Johns Hopkins'te (BA 1967) coğrafya ve felsefe alanından lisans derecesini aldıktan sonra, LSE'den sosyal antropoloji ve felsefe ve Chicago Üniversitesi'nden antropoloji (Ph.D. 1973) doktorasını aldı. MIT'ye geçmeden önce Chicago, Harvard ve Rice Üniversitesi'nde ders verdi. Rice Üniversitesi'ndeki Kültür Araştırmaları Merkezinin ve M.I.T. Bilim, Teknoloji ve Toplum Programının direktörlüğünü yaptı. Brezilya'da Fulbright Öğretim Görevlisi, Hindistan'da CIES Üyesi, Smithsonian'da Kıdemli Öğretim Üyesi ve Singapur'daki NUS / Asya Araştırma Merkezi'nde Misafir Araştırma Profesörü olarak görev yaptı.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap bölümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fischer, Michael M. J. (2000), "Calling the future(s) with ethnographic and historiographic legacy disciplines", in Traweek, Sharon; Reid, Roddey (eds.), Doing science + culture, New York: Routledge, pp. 275–322, ISBN 9780415921121.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]